ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Knight Frank: Η Ελλάδα στην 5η θέση της παγκόσμιας αγοράς κατοικιών

Knight Frank: Η Ελλάδα στην 5η θέση της παγκόσμιας αγοράς κατοικιών

Στην πέμπτη θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων προορισμών για αγορά κατοικίας ως επένδυση βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την κατάταξη της Knight Frank για τα επενδυτικά trends στα ακίνητα.

Αυτό σημαίνει πως η χώρα βιώνει μια έκρηξη ενδιαφέροντος από διεθνείς επενδυτές που αγοράζουν κατοικίες, όχι απαραίτητα για να μείνουν οι ίδιοι, αλλά για να ενισχύσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Wealth Report για το 2023, σε διεθνές επίπεδο, η Γαλλία είναι η πιο ισχυρή αγορά για αγορά κατοικιών ως μορφή επένδυσης, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα στην 5η θέση.

Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν, η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ιρλανδία και η Γερμανία, αντίστοιχα.

The Wealth Report by Knight Frank

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Έκθεση Πλούτου της Knight Frank, σε διεθνές επίπεδο οι πολυεκατομμυριούχοι – με περιουσία άνω των 30 εκατ. ευρώ (UHNWI) αντιμετωπίζουν την αγορά κατοικιών ως τα «ασφαλέστερα asset», σύμφωνα με την έρευνα «HNW Pulse», ένας χαρακτηρισμός που συνήθως αφορά στον χρυσό.

67.315 εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα το 2022

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2022 η Ελλάδα μετρούσε συνολικά 67.315 άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης, τα οποία είχαν περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων, με «οριακή» αύξηση κατά 0,2%, έναντι των 67.209 εκατομμυριούχων το 2021, ενώ ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων – με περιουσία άνω των 30 εκατ. ευρώ (UHNWI) μειώθηκε κατά 4,9%, στους 503.

Σύμφωνα με την Knight Frank, οι εκατομμυριούχοι της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατά 14,4% την τελευταία πενταετία, ενώ οι πολυεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 17,3%. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε διεθνές επίπεδο είναι +42,5% και +44%.

Όπως φαίνεται, σε επίπεδο πενταετίας, η αύξηση του πλούτου στην Ελλάδα ήταν σημαντική, αλλά συγκρατημένη σε σύγκριση με τους διεθνείς αριθμούς.

Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά την επόμενη πενταετία, έως το 2027, με τους αναλυτές να «βλέπουν» αύξηση 36,7% στους Έλληνες εκατομμυριούχους. Παράλληλα, το 2027 η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μετρά 572 πολυεκατομμυριούχους με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 13,7% περισσότερους σε σχέση με σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ