ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αισιόδοξη εκτίμηση Moody's για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Αισιόδοξη εκτίμηση Moody's για τη μείωση του ελληνικού χρέους
AP Photo

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Moody's για την ελληνική οικονομία εκτιμώντας πως το ελληνικό χρέος θα καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις παγκοσμίως, βοηθούμενη από τις προοπτικές σταθερά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τονίζει πως η «ελληνική οικονομία ανέκαμψε ισχυρά μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020» και προβλέπει πως «το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα περιοριστεί λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022».

Σύμφωνα με τη Moody's, παρότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το χρέος έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της Ευρωζώνης και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν προσφέρει οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη από το 2017.

Σχεδόν το 80% του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης οφείλεται σε θεσμούς της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αναφέρεται στην έκθεση.

«Το αποτέλεσμα είναι οι πληρωμές της Ελλάδας για τόκους ως ποσοστό των κρατικών εσόδων να είναι χαμηλές και να παραμείνουν χαμηλές για μία παρατεταμένη περίοδο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της πανδημίας και η επάνοδος σε τακτικές εκδόσεις στις αγορές κεφαλαίων».

Μάλιστα, αναφέρεται πως σε μια αναλογία περίπου 5,5%-6,1%, η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας (Baa3 αρνητικό outlook) και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.

Η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της «υγείας» του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως επαναλαμβάνει ο οίκος αξιολόγησης.

Όπως σημειώνεται, με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα για μια ακόμη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα υποδηλώνει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, και που αποτελεί «credit positive» (πιστωτικά θετικό) για τη Moody's.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ