ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ποια σπίτια επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές

Ποια σπίτια επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές
Eurokinissi

Σπίτια ηλικίας άνω των 20 ετών επέλεξαν περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες που αγόρασαν κατοικία κατά τη διάρκεια του 2022, αναζητώντας, προφανώς, χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες των νεόδμητων.

Η τάση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας RE/MAX Ελλάς, παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αθήνα όπου το ποσοστό των πωληθέντων κατοικιών κατασκευής πάνω από 20 ετών έφτασε το 80,3%. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι παλαιότερες κατοικίες αποτέλεσαν το 74,1% του συνόλου των πωληθέντων, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 71,7%.

Από την άλλη πλευρά, νεόδμητες ήταν το 7,8% των κατοικιών που πωλήθηκαν. Μόλις το 6% όσων πωλήθηκαν στην Αθήνα, το 7,8% στη Θεσσαλονίκη και το 8,3% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επίσης της εταιρείας RE/MAX, στα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών, το 2022 καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά μέσο όρο 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικά στην Αττική στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία ακινήτων καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 9,4%.

Όσον αφορά στα ακίνητα ηλικίας από 11 έως 15 έτη, το 2022 συγκέντρωσαν το 7,7% των αγοραστών και εκείνα από 6 έως 10 έτη μόλις το 3,1%, στο σύνολο των πωληθέντων σε όλη την επικράτεια.

Σχετικά με το είδος ακινήτων που επέλεξαν οι Έλληνες να αγοράσουν το 2022, σε ποσοστό 75,3% επί του συνόλου, ήταν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες. Τα οικόπεδα και αγροτεμάχια είχαν μερίδιο της τάξεως του 19,5% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα μόλις 5,2%.

Αναλυτικά, στην Αττική, το 87,3% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, το 90,2%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, μπορεί στην κορυφή των προτιμήσεων των αγοραστών να βρέθηκαν επίσης οι κατοικίες σε ποσοστό 68,5%, ωστόσο οι πωλήσεις οικοπέδων -αγροτεμαχίων αποτέλεσαν ένα σημαντικό μερίδιο της τάξεως του 26,3% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ