ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ενέργεια «οδηγός» της υποχώρησης για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Η ενέργεια «οδηγός» της υποχώρησης για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Pixabay

«Οδηγός» της υποχώρησης του πληθωρισμού στις χώρες της ζώνης του ευρώ ήταν ο κλάδος της ενέργειας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση, σε σύγκριση με όλες τις κατηγορίες, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, από 2,4% τον Απρίλιο ο κλάδος της ενέργειας στην Ευρωζώνη πέρασε σε αρνητικό έδαφος στο -1,7%. Για την Ελλάδα η ενέργεια μειώθηκε κατά -21,1%, από -17,8% τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα εμφανίζει τoν πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ζώνης για τον Μάιο. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε για τον Μάιο στο 4,1%, έναντι 4,5% που ήταν τον Απρίλιο, στην καλύτερη επίδοση του από τον Νοέμβριο του 2021, ενώ αντίστοιχα σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης και για την Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%, από 7% έναν μήνα νωρίτερα.

Η ακρίβεια παραμένει

Παρά την αναμενόμενη υποχώρηση - στο 12,5% από 13,5% τον Απρίλιο, που καταγράφηκε στον δείκτη για τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, η κατηγορία παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 5,8% τον Μάιο έναντι 6,2% τον Απρίλιο και οι υπηρεσίες με 5% έναντι 5,2% τον Απρίλιο.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο και 5,5% που περίμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ