ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% για την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο
ΙΝΤΙΜΕ

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,1% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2023, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή δυναμική του ΑΕΠ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσιο επίπεδο.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ σε τριμηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1%.

Πιο αναλυτικά σε ετήσιο επίπεδο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

Στους Πίνακες εμφανίζονται τα επίπεδα του ΑΕΠ και των συνιστωσών του με και χωρίς εποχική διόρθωση, καθώς και οι ετήσιες και τριμηνιαίες μεταβολές τους:

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία)
(Σε εκατ. € σε τρέχουσες τιμές)ΕΛΣΤΑΤ
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Εποχικά διορθωμένα στοιχεία)
(Σε εκατ. € σε τρέχουσες τιμές)ΕΛΣΤΑΤ

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης για το 1ο τρίμηνο 2023 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2023 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ