ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μαντζούφας για Ταμείο Ανάκαμψης: Σε 12 μήνες μπήκαν μπροστά ιδιωτικές επενδύσεις 6,8 δισ. ευρώ

Μαντζούφας για Ταμείο Ανάκαμψης: Σε 12 μήνες μπήκαν μπροστά ιδιωτικές επενδύσεις 6,8 δισ. ευρώ
Ο Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, ΥΠΟΙΚ ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Στοιχεία για την εξέλιξη των δανείων Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι και την 31η Μαΐου παρουσιάζει σε ανάρτηση του στα κοινωνκά δίκτυα ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών, κ. Νίκος Μαντζούφας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί 178 υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις για ιδιωτικές επενδύσεις προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ, με αξιοποίηση 2,72 δισ. ευρώ δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει:

  • Τον Ιούνιο του 2022 υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση με π/υ επένδυσης 10 εκατ. ευρώ.
  • Ένα έτος μετά, έφτασαν στις 178 συμβάσεις, π/υ 6,8 δισ. ευρώ.

«Σκεφτείτε μόνο οτι εντός 12 μηνών μπήκαν μπροστά ιδιωτικές επενδύσεις 6,8 δισ. ευρώ, τι σημαίνει αυτό για απασχόληση και οικονομία» τονίζει ο Νίκος Μαντζούφας.

Επιπλέον, αναφέρει πως από τα 6,8 δισ. ευρώ π/υ επενδύσεων, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 2,72 δισ. ευρώ, τα οποία:

  • Δεν είναι εγγυημένα από το δημόσιο και είναι με τους ίδιους απολύτως όρους με τον εμπορικό δανεισμό, με χαμηλότερο επιτόκιο ως ενίσχυση.
  • 0% NPL μέχρι σήμερα
  • Έχουν αξιολογηθεί από το μητρώο των 12 ορκωτών ελεγκτών για επιλεξιμότητα/κρατικές ενισχύσεις
  • Αφορούν πολλούς κλάδους: ενδεικτικά, Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργειας (και με πολλές ενεργειακές κοινότητες), εξοικονόμηση Ενεργειας, ηλεκτροκίνηση, βιομηχανική παραγωγή, γεωργική μεταποίηση, φαρμακευτική βιομηχανική παραγωγή, τουρισμός, logistics, εμπόριο, ψηφιοποίηση, κα.

«Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μακράν οτι πιο σημαντικό, μη γραφειοκρατικό, διαφανές, αποτελεσματικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας» σημειώνει ο Διοικητής της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ