ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Fitch: Προς αναβάθμιση το outlook της Ελλάδας - Μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα

Fitch: Προς αναβάθμιση το outlook της Ελλάδας - Μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/JUSTIN LANE

Το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται η ανακοίνωση του οίκου Fitch, για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδα και οι αναλυτές θεωρούν δεδομένη την αναβάθμιση των προοπτικών (outlook), κάτι που θα φέρει τη χώρα μια «ανάσα» πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Société Générale, Μάλιστα, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα ήδη από τον Οκτώβριο και αποδίδει στην πολιτική αβεβαιότητα, το μόνο εμπόδιο μπροστά στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας. Πρόκειται για το «σχόλιο» της πλειοψηφίας των οίκων αξιολόγησης ενόψει των εθνικών εκλογών. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές μια αλλαγή της πολιτικής θα επιφέρει ένα «πάγωμα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των οροσήμων που απαιτούνται για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η αναβάθμιση του Fitch στο αξιόχρεο της Ελλάδας τον Ιανουάριο, στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία αντανακλούσε την προσδοκία του για καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, την «υποεκτέλεση» του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Σε έκθεσή του στις 12 Μαΐου σημείωνε ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας το 2022, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, ήταν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις, με το συνολικό και το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα να ξεπερνούν τις προσδοκίες του κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Επόμενο βήμα η S&P

Επόμενο βήμα θα είναι η νέα αξιολόγηση του S&P στις 20 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Ελλάδας, τον Απρίλιο. Σε έκθεση του είχε σημειώσει ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων 12 μηνών εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σημειώνεται πως από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, τις αξιολογήσεις των οποίων λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ, το μεγαλύτερο άμεσο ενδιαφέρον έχουν o Fitch, o S&P και ο DBRS καθώς βαθμολογούν την Ελλάδα ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο Moody's την αξιολογεί τρία σκαλοπάτια πιο κάτω.

Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα

Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούν να τοποθετήσουν «άφοβα» τα χρήματά τους σε αυτό. Όπως λέει και το όνομά της, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει πως τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Παράλληλα, μέσω της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αποτινάσσει μετά από πολλά χρόνια τη «ρετσινιά» που άφησε στη χώρα μας η πολυετής οικονομική κρίση. Επιστρέφει έτσι χωρίς αστερίσκους στο κλαμπ των «επενδύσιμων» χωρών και δεν αποτελεί σε αυτό το επίπεδο τον παρία της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ