ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών τα «roadtrips»

Ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών τα «roadtrips»
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ψηλά στις επιλογές των Ελλήνων για τις διακοπές τους βρέθηκαν τα προηγούμενα καλοκαίρια τα ταξίδια με αυτοκίνητο σε ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας, τάση που όπως δείχνουν τα στοιχεία, συνεχίζεται και φέτος.

Η περίοδος της πανδημίας είχε οδηγήσει αρκετούς ταξιδιώτες στο να προτιμήσουν τη μετακίνηση οδικώς ώστε να αποφύγουν το συνωστισμό ενώ στη συνέχεια το κόστος των ακτοπλοϊκών συνετέλεσε ώστε να στραφούν όλο και περισσότεροι σε εναλλακτικούς περιορισμούς αντί των νησιών.

Οι ηπειρωτικοί προορισμοί έχουν ενταχθεί πλέον στον τουριστικό χάρτη της χώρας, συνεχίζουν να «κερδίζουν έδαφος» και μάλιστα κάθε χρόνο αναδεικνύονται νέες περιοχές που ανεβαίνουν διαρκώς στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων.

«Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, όταν δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων» σημειώνει ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

«Κερδίζουν» οι περιοχές της Πελοποννήσου

Κορυφαίοι καλοκαιρινοί οδικοί προορισμοί, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις σε ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναδεικνύονται η Καλαμάτα, το Ναύπλιο και η Μάνη (Λακωνική και Μεσσηνιακή).

Γενικότερα οι περιοχές της Πελοποννήσου παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στα στοιχεία της AirDNA για τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία δείχνουν αύξηση κατά 135%.

Στους αναδυόμενους προορισμούς των τελευταίων χρόνων ξεχωρίζουν οι περιοχές του νόμου Ηλείας (Κυλλήνη, Κουρούτα, Ζαχάρω) στον οποίο καταγράφεται αύξηση 43,61% σε σχέση με το 2022 στην εγγραφή νέων ακινήτων. Και ο νομός Αχαΐας ωστόσο δείχνει να κερδίζει έδαφος με προορισμούς όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια.

H περιοχή της Ναυπακτίας, τέλος, αποτέλεσε αναδυόμενο τουριστικό προορισμό για το σύνολο των τριημέρων της φετινής σεζόν καταγράφοντας πολύ υψηλές πληρότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 η περιοχή διέθετε 170 κατοικίες εγγεγραμμένες στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μισθώσεις, ενώ πλέον διαθέτει 201, καταγράφοντας αύξηση των εγγραφών κατά 39,58%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ