ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ποιο είναι το νέο τοπίο στην Ενέργεια - Στόχοι και προκλήσεις

Ποιο είναι το νέο τοπίο στην Ενέργεια - Στόχοι και προκλήσεις
Απο αριστερά: Marta Martínez Queimadelos, Νίκος Τσάφος, Ρίτσα Μπιζόγλη, Αριστοτέλης Χαντάβας, Κωνσταντίνος Φίλης

Στο νέο ενεργειακό τοπίο εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων και την αυξημένη ζήτηση επικεντρώθηκε η πρώτη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου Athens Energy Summit, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως η Ελλάδα έχει και θα έχει κομβικό ρόλο για το μέλλον της ενέργειας με «οδηγό» τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Συγκεκριμένα, οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων έδωσαν μια θετική εικόνα για την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα στον τομέα των ΑΠΕ και της πράσινης ενέργειας, με την Ελλάδα να είναι αυτή τη στιγμή, μία από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη, στις ΑΠΕ.

Άλλωστε, η Ελλάδα έχει ανέβει πέντε θέσεις τα τελευταία τρία χρόνια στον γενικό δείκτη της EY για επενδύσεις ΑΠΕ, ούσα η μοναδική χώρα με τέτοια άνοδο παγκοσμίως.

Αν και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν θετικό αποτύπωμα στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Μάλιστα, εντός της χρονιάς θα υπάρξουν τρεις διαγωνισμοί μέχρι το τέλος του έτους για μπαταρίες.

Martínez: «Κλειδί» για φθηνότερη ενέργεια στην Ελλάδα οι ΑΠΕ

Στην σημασία των ΑΠΕ ως «κλειδί» για φθηνότερη ενέργεια στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Marta Martínez Queimadelos, CEO, Cero Generation, η οποία παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ανεξαρτησία.

Marta Martínez Queimadelos, CEO Cero Generation

Κατά την ίδια «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε γρήγορα βήματα μπροστά. Για την Ευρώπη είναι σημαντικό να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη και να μπορεί να δίνει φθηνή ενέργεια στους πολίτες της».

Παράλληλα, η κ. Martínez στάθηκε στην υποροχή της Ελλάδας, καθώς έχει όλα τα βασικά στοιχεία για να προσελκύσει επενδυτές στην ενέργεια. Όπως είπε η χώραπαρέχει ασφάλεια και ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπειρία της Cero Generation στην Ελλάδα: «Είμαστε δύο χρόνια στη χώρα, θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής της προσπάθειας που γίνεται για την ενεργειακή μετάβαση» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Cero Generation έχει σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο στη Δράμα, έχει επενδύσει μέχρι τώρα 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην Κρήτη, έναν εν εξελίξει ενεργειακό προορισμό. Ωστόσο, διατύπωσε τον σκεπτικισμό της σε σχέση με την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη Νότια στη Βόρεια Ευρώπη.

Φίλης: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος

Από πλευράς του, ο Κωνσταντίνος Φίλης, Director, Institute of Global Affairs|Assoc.Professor, American College of Greece έθιξε το ζήτημα του ανταγωνισμού στην ενέργεια, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς όπως δήλωσε «διαταράχθηκε η αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Έφερε, ωστόσο, επιτάχυνση στις ΑΠΕ». Ωστόσο, σημείωσε παρότι οι εξαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί και είναι άγνωστο το πού θα φτάσουν.

Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

«Ο επόμενος χειμώνας θα είναι κρίσιμος, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παρότι οι αποθήκες ενέργειας είναι γεμάτες. Θα είναι ένα μεγάλο τεστ το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το 2026» υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

Τσάφος: Θετική η επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση

Στην κρισιμότητα του χειμώνα 2023 - 2024 συμφώνησε και ο Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι το 2022 αποτέλεσε την πιο δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης, χωρίς όμως, όπως τόνισε, να έχει εξαντληθεί η επίδρασή του στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας

«Το γέμισμα των αποθηκών, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν, να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα», ενώ πρόσθεσε πως τα ρίσκα, πλέον, είναι πιο διαχειρίσιμα.

Ο κ. Τσάφος στάθηκε επίσης στην επιτάχυνση που παρατηρείται στην ενεργειακή μετάβαση: «Έχουμε ωριμες, ανταγωνιστικές τεχνολογίες, με χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, υπάρχει έκρηξη επενδύσεων και στο υδρογόνο, στα αιολικά πάρκα, επενδύσεις που χρειάζεται επιδοτήσεις» ανέφερε συνοπτικά σε σχέση με την θέση της Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη στην παρούσα φάση και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παρά την ηγεμονική θέση της Κίνας στα φωτοβολταϊκά, ο Ειδικός Σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πολύ δυνατή, γιατί έχει επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως ενεργειακός παραγωγός.

Χανταβάς: Η Ευρώπη κοιτάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής ενέργειας

Στην δική του εισήγηση, ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος, SolarPower Europe, δήλωσε ότι έχει αλλάξει πλήρως πλέον το τοπίο ευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ:

«Παλαιότερα προσπαθούσαμε να πείσουμε τους υπουργούς να αναγνωρίσουν τα οφέλη των ΑΠΕ, τώρα πλέον υπάρχει σημαντική πρόοδος. Φέτος εγκαταστάθηκαν 41 GW στην Ευρώπη, ενέργεια αρκετή για να ηλεκτροδοτηθουν 12 εκατ. νοικοκυριά. Από τον Μάιο του 2022 υπάρχει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια και αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρώτη φορά η Ευρώπη κοιτάζει όλη την αλυσίδα παραγωγής ενέργειας».

Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος Solar Power Europe

Κατά τον κ. Χαντάβα, ο στόχος μέχρι το 2030 είναι η εγκατάσταση 1 TW ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως τόνισε τα έργα σε αναμονή είναι 15 με 20 φορές περισσότερα από το παρελθόν.

«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις επενδύσεις, αλλά είναι σημαντικό να μεγαλώσουμε και τον χώρο για καινούργιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, που είναι περιορισμένος σε σχέση με το ενδιαφέρον που υπάρχει» δήλωσε.

Ενώ, τέλος, επισήμανε πως χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός στον κλάδο και επιδοτήσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ». «Η χώρα μας θα πρέπει να γίνει από εισαγωγική, εξαγωγική σε ό,τι αφορά την ενέργεια» κατεληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ