ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση

Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση
INTIME

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αναμένουν για την «επόμενη μέρα» μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση, φορείς της αγοράς.

Από τις πρώτες εκλογές της 21 Μαΐου εκπρόσωποι της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας είχαν επισημάνει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, σημειώνοντας πως η οικονομία και το επιχειρείν χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον. Υπογραμμίζουν τα μέτρα που χρειάζονται για εξαλειφθούν τα εμπόδια στην αγορά και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών ενώ απαραίτητο θεωρούν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος να εξακολουθεί να σχεδιάζει και την επόμενη μέρα.

«Η αγορά ξαναψήφισε σταθερότητα, σοβαρότητα, συνέπεια και συνέχεια. Το τέλος των εκλογών διαδέχεται η επόμενη μέρα, που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας τετραετίας» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

Σημειώνει πως είναι ώρα να επιτευχθεί «η οικονομική και κοινωνική πρόοδος μέσω κοινών δράσεων με βασικούς στόχους, να εξαλειφθούν τα εμπόδια στην αγορά, να βελτιωθούν οι συνθήκες αμοιβών και εργασίας». Προσθέτει επίσης πως «είναι ώρα, αξιοπρεπών συντάξεων, καλύτερης διαβίωσης και ποιότητας ζωής των πολιτών, να ενισχυθεί η οικονομία και να διασφαλιστεί μια αρμονική ανάπτυξη με περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με την άρση των γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών που στο παρελθόν ανέστειλαν τις παραγωγικές επενδύσεις».

Παράλληλα σημειώνει πως είναι ώρα η νέα κυβέρνηση «να βάλει ψηλά στις προτεραιότητες της, τους νέους και τους μικρομεσαίους» καθώς και «να προχωρήσει μπροστά έχοντας την ισχυρή εντολή του λαού να οδηγήσει την χώρα στη συνολική αναβάθμιση και ανάπτυξη».

Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση του ζητήματος της ακρίβειας αλλά και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θέτει ως σημαντικές προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την νέα κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στο CNN Greece.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να μπει ξανά στο «τραπέζι» το θέμα των 120 δόσεων καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη στην ισχύουσα ρύθμιση ενώ ως προς τη ρευστότητα των μικρομεσαίων σημειώνει πως πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ να επωφελούνται όσο το δυνατό περισσότερες εξ αυτών.

Εξηγεί πως «λύση είναι η ανάπτυξη» ενώ προσθέτει πως ανάμεσα τις προτεραιότητες το επόμενο διάστημα είναι να «τισαθευτεί» η ακρίβεια εξαιτίας της οποίας παράλληλα μειώνεται και η κατανάλωση. Σημειώνει επίσης πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα κατά της παραβατικότητας όπως η φοροδιαφυγή που πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, επισημαίνει στο CNN Greece την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό ώστε να γίνει φιλικότερο για τις επενδύσεις, τις αλλαγές στη φορολογία με την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος αλλά και την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Όπως επίσης και του περιορισμού της γραφειοκρατίας. Είναι απαραίτητο επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε αυτή να γίνεται με εντονότερους ρυθμούς. Τέλος, επισημαίνει πως πρέπει να προχωρήσει η δια βίου μάθηση για επαγγελματίες και εργαζομένους στο λιανεμπόριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ