ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ στην «ατζέντα» του νέου υπουργείου Οικονομίας

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ στην «ατζέντα» του νέου υπουργείου Οικονομίας
INTIME

Σε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται πλέον το υπουργείο Οικονομικών και ενισχύεται με τη διαχείριση των ΕΣΠΑ και πιθανόν άλλων επενδυτικών κονδυλίων, πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την ενσωμάτωση του REPowerEU.

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ορκίστηκε σήμερα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναπληρωτής υπουργός ορκίστηκε ο Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργός ο Θάνος Πετραλιάς.

Με την παράδοση – παραλαβή, το νέο οικονομικό επιτελείο αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο και τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες του νέου ΥΠΟΙΚ περνάνε πλέον κονδύλια ύψους 21 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021 -2027. Παράλληλα, το έργο του νέου οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει από τις διαπραγματεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, έως τον συντονισμό όλων των παρεμβάσεων που έχουν προαναγγελθεί προεκλογικά, όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και το νέο νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις καθώς και το νέο πλαίσιο για την αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο άνθρωπος που θα έχει υπό την ευθύνη του το ΕΣΠΑ θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, πέρα από την αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με την ενσωμάτωση του REPowerEU.

Οι έξι στόχοι

Οικονομική πολιτική με έξι βασικούς στόχους ανέλυσε σήμερα ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια παράδοσης και παραλαβής του μέχρι πρότινος υπουργείου οικονομικών το οποίο πλέον αναβαθμίζεται σε υπουργείο οικονομίας και οικονομικών.

Ο κ. Χατζηδάκης εξαίροντας τη θητεία της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ αλλά και του υπηρεσιακού υπουργού οικονομικών κ. Θόδωρου Πελαγίδη παρατήρησε ότι έχει γίνει σπουδαία δουλειά τα προηγούμενα χρόνια και ότι και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ΥΠΟΙΚ διατηρήθηκε σε σωστή τροχιά. Σε ό,τι αφορά την επόμενη τετραετία τόνισε ότι το στοίχημα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες σε συνδυασμό με τον «συσπειρωμένο ελατήριο» της οικονομίας λόγω της κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών και νέες θέσεις εργασίας.

1. Τη διατήρηση του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο 3% ώστε να είναι δυνατό να επιτευχθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

2. Τη σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την κατανάλωση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές ώστε να μειωθεί η ψαλίδα εισαγωγών εξαγωγών και πλέον στο τέλος της περιόδου να εξάγουμε πολλά περισσότερα προϊόντα υψηλής προτιθέμενης αξίας.

3. Ως τρίτο στόχο ο νέος ΥΠΟΙΟ ανέφερε την ένταση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση των φόρων. Σε αυτή την προσπάθεια όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα βοηθήσουν οι πόροι του Ταμείο θα Ανάκαμψης για τη δημιουργία και τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων μέσω των οποίων θα εισπράττονται περισσότεροι φόροι.

4. Επόμενος στόχος είναι η βελτίωση της "υγείας" του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε μεν την καίρια συμβολή του προγράμματος Ηρακλής στη μείωση των κόκκινων δανείων σημειώνοντας ότι η προσπάθειας σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συνεχιστεί. Τόνισε μάλιστα αναφερόμενος έμμεσα και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και το γεγονός ότι θα χρειαστούν και άλλες αλλαγές για να γίνουν οι τράπεζες πιο εύρωστες και δυναμικές.

5. Πέμπτος στόχος θα είναι η ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση του 100% των πόρων τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ 2021 -2027.

6. Ο έκτος στόχος κατά το κ. Χατζηδάκη θα είναι η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ώστε να έχουμε προστιθέμενη αξία από τη δημόσια γη.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ