ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ασφαλιστικό, εργασιακά και πρόνοια: Οι τρεις πυλώνες δράσης του υπουργείου Εργασίας

Ασφαλιστικό, εργασιακά και πρόνοια: Οι τρεις πυλώνες δράσης του υπουργείου Εργασίας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κατευθείαν πιάνει «δουλειά» το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο πλέον χωρίζεται σε δύο και περιλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το νέο επιτελείο έχει τρεις πυλώνες δράσεις οι οποίοι συγκεντρώνουν και δρομολογούν όλες τις προεκλογικές «υποσχέσεις» της Νέας Δημοκρατίας, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη στο τιμόνι των δύο νέων δομών.

Ασφαλιστικό

Συγκεκριμένα, τρία είναι τα σημεία αναφοράς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά στο ασφαλιστικό, τα οποία ακολουθούν ρητά το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Αυτά είναι, η σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Η νέα αύξηση 3,4% στις συντάξεις από 1/1/2024 και η καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ εντός δύο μηνών.

Εργασιακά

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ σε σχέση με ζητήματα εργασιακών σχέσεων ήταν η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα €1.500 από €1.170) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, προβλέπεται:

  • Η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους.
  • Η διενέργεια αυστηρών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για την απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ανάρτηση εβδομαδιαίας αναφοράς με τους ελέγχους που γίνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Η εισαγωγή μόνιμου προγράμματος 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.
  • Η υψηλής ποιότητας κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.
  • Η διαμόρφωση Ψηφιακής Πύλης Προγραμμάτων κατάρτισης και νέα ψηφιακή πλατφόρμα με σύγχρονες, εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους, όπως η χαρτογράφηση δεξιοτήτων και η ανάπτυξη των ατομικών λογαριασμών
  • Και η εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης και Εθνικό Μητρώο Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Πρόνοια

Όσον αφορά στο νέο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, η νέα υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε πως θα εργαστεί πάνω στο κομμάτι της ενίσχυσης της οικογένειας και σε όλη αυτή την εναρμόνιση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, η οποία είναι ζώσα ανάγκη κάθε μέρα.

Πάνω στην προστασία των ατόμων με αναπηρία, θα υιοθετηθούν πολιτικές που στόχο έχουν να εξαλείψουν τη διάκριση και να δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία να είναι παρόντες κάθε μέρα σε όλες τις δραστηριότητες.

Παράλληλα, στην «ατζέντα» του υπουργείου είναι η προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης, ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των διακρίσεων των φύλων, την αναβάθμιση και αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιδόματα, μαζί με δράσεις για τη στήριξη παιδιών και νέων.

Υπό την στέγη του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής θα βρίσκεται και το μεγάλο πρόγραμμα για τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια.

Τα σημεία αναφοράς του νέου υπουργείου είναι τα εξής:

  • Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 1/4/2024.
  • Αναβάθμιση ελέγχου κοινωνικών επιδομάτων. Με δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων, συγκέντρωση επιδομάτων σε μία βάση και εναρμόνιση κριτηρίων. Λιγότερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχους, περισσότερη διαφάνεια.
  • Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία. Προσωπικός Βοηθός.
  • Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).
  • Διάθεση 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου» με φθηνά στεγαστικά δάνεια, προσιτά ρυθμιζόμενα ενοίκια και παροχή δωρεάν στέγης σε ευάλωτους πολίτες και οικογένειες.
  • Ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, οι οποίες παραδίδονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε δικαιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ