ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αύξηση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού: Τι φέρνει το 2024 για την οικονομία

Αύξηση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού: Τι φέρνει το 2024 για την οικονομία
AP Photo/Petr David Josek, File

Σε έναν ενάρετο κύκλο, ο οποίος περιλαμβάνει αύξηση της ανάπτυξης και διατήρησή της σε βιώσιμα επίπεδα με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, μπαίνει η ελληνική οικονομία.

Αυτό προκύπτει τόσο από τις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αλλά και τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων για τη χώρα μας, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης αλλά και εισροής κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα.
Ανάπτυξη έως 3% το 2024

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί εφέτος κατά 2,2% και θα καταγράψει περαιτέρω ανάπτυξη κατά έως και 3% το 2024, με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, στο μέτωπο της δημοσιονομικής πολιτικής η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί μία συνετή πολιτική με επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στην αποκλιμάκωση του Δημοσίου Χρέους το οποίο έφτασε στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022 παραμένοντας το υψηλότερο εντός της ΕΕ.
Ενώ παράλληλα η ΤτΕ κάνει ειδική μνεία στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, συστήνοντας να συνεχιστεί η προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού

Την ίδια στιγμή, εξίσου σημαντικές για την πορεία της οικονομίας αλλά και των αγορών είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα έτη. Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της ΤτΕ, ο πληθωρισμός, αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 4,3%, δηλαδή σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο του 2022 (9,3%). Η πτώση οφείλεται κυρίως στην καθοδική πορεία των τιμών των ενεργειακών αγαθών ενώ, αντίθετα, τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες αναμένεται ότι θα συμβάλουν αυξητικά στη δυναμική του πληθωρισμού, λόγω της ανελαστικότητας που εμφανίζουν οι τιμές σε αυτές οι κατηγορίες. Όσο για τα επόμενα χρόνια, ο πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και το 2025 στο 2,3%, πολύ κοντά στο επίπεδο που έχει θέσει ως αποδεκτό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία ο τιμάριθμος αναμένεται να καταγράψει νέα επιβράδυνση, φτάνοντας στο 2,7% τον Ιούνιο.

Ωστόσο, παρά την πτώση, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν με διψήφιο ρυθμό αύξησης, προκαλώντας προβληματισμό για το πόσο ακόμα θα κρατήσει το κύμα ακρίβειας.

«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις των επιτοκίων

Εντούτοις, τη θετική για την οικονομία εικόνα επηρεάζει η συνεχής άνοδος των επιτοκίων, καθώς η ΕΚΤ δείχνει πεπεισμένη να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη, επιδιώκοντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι επίκειται τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση στο κόστος του χρήματος η οποία και θα ανακοινωθεί κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Παράλληλα, και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του κύκλου των αυξήσεων στο κόστος του χρήματος, η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει τον οδικό χάρτη των αποφάσεών της για το Φθινόπωρο, επηρεάζοντας άμεσα τον κρατικό δανεισμό αλλά και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ