ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η «ατζέντα» της σημερινής συνάντησης Χατζηδάκη - Στουρνάρα

Η «ατζέντα» της σημερινής συνάντησης Χατζηδάκη - Στουρνάρα
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιεί με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.

Στόχος του νέου ΥΠΟΙΚ είναι να «επικαιροποιήσει» τα ζητούμενα και τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων πριν οριστικοποιηθούν τα επόμενα βήματα του οικονομικού επιτελείου.

Ψηλά στην «ατζέντα» του κ. Χατζηδάκη είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημεία τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία.

Ενώ σημεία συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών σήμερα αναμένεται να είναι τα θέματα νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής τα οποία επισημαίνονται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές, η συζήτηση σήμερα εκτιμάται πως θα συμπεριλάβει την επαναφορά του συστήματος τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις «Ηρακλής», καθώς και τη στρατηγική αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες. Μάλιστα, χθες Δευτέρα, ο νέος ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την υλοποίηση της στρατηγικής που θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2022.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισαγωγική του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», προσθέτοντας: «Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ