ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στην Ισπανία για το Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΝ ο Σκυλακάκης

Στην Ισπανία για το Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΝ ο Σκυλακάκης
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS

Το ενεργειακό μέλλον της ΕΕ θα είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, από τις 11 έως τις 12 Ιουλίου του 2023 και στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σημειώνεται πως στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν, επίσης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρος Βαρελίδης.

Ταχύτητα και σύνεση στις ενεργειακές επενδύσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως μήνυμα ταχύτητας αλλά και σύνεσης στις ενεργειακές επενδύσεις απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ανακύπτουν από εσφαλμένες επιλογές, όπως συνέβη και σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν.

«Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας, ιδίως όταν διαχειριζόμαστε, ταυτόχρονα, μια θεμελιώδη ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια σε συνδυασμό με ένα γεωπολιτικά πολύπλοκο και ασταθές διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

«Ελλοχεύει ο κίνδυνος των αποτυχημένων ενεργειακών επενδύσεων, για λόγους υπερσχεδιασμού, υπερκοστολόγησης, πρόωρης ή όψιμης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών ή ακόμα και απλής αλλαγής των συνθηκών. Η μεγάλη αύξηση των ρύπων, για παράδειγμα, καθιστά μη ανταγωνιστική τη χρήση του λιγνίτη, σε ένα κανονικό ενεργειακό περιβάλλον και επιβαρύνει τον καταναλωτή με το τεράστιο κόστος απόσβεσης αναποτελεσματικών -όπως η ζωή αποδεικνύει- επενδύσεων, που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν», πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι οι προειδοποιήσεις του υπουργού συνδέονται με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται σε πλειάδα ενεργειακών κλάδων, από τις ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας μέχρι το υδρογόνο, την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο κ.α. Οι επενδύσεις αυτές αποτιμώνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η δυναμικότητα τους υπερβαίνει τις τεχνικές δυνατότητες και τα μεγέθη του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης των εξελίξεων ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε συγκεκριμένα πως «τίποτε δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από ότι είναι αναγκαίο με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, γιατί το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος ευκαιρίας είναι τεράστιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ