ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Θεοχάρης: Τρεις στόχοι για να μπει σε τάξη η φορολογική πολιτική του κράτους

Θεοχάρης: Τρεις στόχοι για να μπει σε τάξη η φορολογική πολιτική του κράτους
Ο Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών για τα θέματα της φορολογίας Νίκος Ράζης/CNN Greece

Στους τρεις στόχους της φορολογικής διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών «για να μπει σε τάξη η φορολογική πολιτική του κράτους» αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τα φορολογικά θέματα κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την τοποθέτηση του στο FinForum2023.

Όπως δήλωσε «έχει περάσει μια 15ετία που τα φορολογικά ζητήματα είχαν μια έντονη παρουσία στην καθημερινότητας μας».

«Ο πρώτος στόχος είναι να ξαναφέρουμε την ηρεμία στις αλλαγές ώστε να δημιουργήσει αυτό από μόνο του κλίμα μείωσης της γραφειοκρατίας και μείωσης της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων».

«Δεύτερος στόχος ο οποίος έχει την σημασία του, γιατί έχει ανοίξει αυτή η κουβέντα» είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης και όπως τόνισε, όλοι μας νιώθουμε πως το μέγεθος της φοροδιαφυγής είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα θέλαμε να είναι και για αυτό υπάρχει μια επιτακτικότητα για να αντιμετωπιστει. «Πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα στους τομείς της αξιοποίησης της τεχνολογίας, όπως είναι η διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, το myDATA, μεταξύ άλλων, ώστε να μπορέσει η εφορία να κάνει τη δουλειά της».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «μέρος του προβλήματος αποτελεί το ότι δεν έχουμε αίσθηση για το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Ωστόσο, μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας η εφορία θα μπορέσει να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει για να διεξάγει πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους».

Τρίτος στόχος είναι όσο προχωράει η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης «να συνεχίσουμε με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και τόνισε πως «πρέπει να φέρουμε απτά αποτελέσματα και μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και να φέρουμε πίσω χρήματα στα κρατικά ταμεία, τα οποία θα μοιραστούν αναλόγως και στους πολίτες».

Παράλληλα, ο ουφυπουργός έδωσε παράλληλα μια μικρή γεύση από το νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το Υπουργείο, λέγοντας ότι υλοποιεί το μισό προεκλογικό πρόγραμμα ύψους 9,5 δισ. ευρώ της ΝΔ, καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η επέκταση του market pass και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο στόχος της φορολογικής διοίκησης δεν είναι εισπρακτικός, αλλά η διασφάλιση του δίκαιου ανταγωνισμού. «Η σωστή φορολογία βοηθάει τον ανταγωνισμό. Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει συνθήκες δικαιοσύνης ανάμεσα σε αυτόν που πληρώνει φόρους και αυτόν που μέχρι σήμερα φοροδιαφεύγει» είπε ο Υφυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ