ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Έμμισθοι δικηγόροι: Παραμένουν η μόνη κατηγορία λειτουργών χωρίς καμία μισθολογική προαγωγή

Έμμισθοι δικηγόροι: Παραμένουν η μόνη κατηγορία λειτουργών χωρίς καμία μισθολογική προαγωγή
Pixabay

Στα πλαίσια της κατάθεσης στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη του σχεδίου νόμου με διατάξεις για το μισθολόγιο των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, το ΔΣ της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως οι έμμισθοι δικηγόροι  παραμένουν η μόνη κατηγορία λειτουργών χωρίς καμία μισθολογική προαγωγή.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων καταδικάζει ομόφωνα την απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει την προταθείσα διάταξη για το μισθολογικό των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου Τομέα. Οι έμμισθοι δικηγόροι μετά την ισχύ του ν.4354/2015 παραμένουν η μόνη κατηγορία λειτουργών χωρίς καμία μισθολογική προαγωγή. Η υποχώρηση της Κυβέρνησης για χορήγηση μισθολογικής εξέλιξης για τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, δεν αποτελεί παροχή, αλλά υποχρέωση που προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση 945/2023 του Αρείου Πάγου που δικαιώνει συνάδελφό μας κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου.

Η Ένωσή μας είχε συντάξει και παραδώσει σχέδιο διάταξης και αιτιολογικής έκθεσης, το οποίο είχε λάβει την έγκριση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και στην οποία εμμένουμε και καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να την συμπεριλάβει στο Νόμο με τροπολογία. Η διάταξη έχει ως εξής:

Η παρ. 10 του άρθρου 9 του ν.4354/2015 τροποποιείται ως εξής:

«10. Οι δικηγόροι που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος, κατατάσσονται ως εξής:

α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο Μ.Κ. 5 της Π.Ε. κατηγορίας,

β. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο Μ.Κ. 12 της Π.Ε. κατηγορίας και

γ. οι δικηγόροι στον Αρειο Πάγο στο Μ.Κ. 19 της Π.Ε. κατηγορίας.

Για τους ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι λοιπές διατάξεις του Νόμου και ιδίως περί μισθολογικής εξέλιξης λόγω χρόνου υπηρεσίας, ή κατοχής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών και λοιπών επιδομάτων. Έμμισθοι δικηγόροι που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου νομικής υπηρεσίας ή Δικαστικού Γραφείου ή Δικαστικού Τμήματος εξομοιούμενου με Νομική Υπηρεσία, λαμβάνουν πλέον του επιδόματος θέσης ευθύνης , τις αποδοχές της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.».

Στα ίδια ανωτέρω πλαίσια, θα πρέπει να επανέλθει η κατά μνημονιακή δέσμευση καταργηθείσα σχετική διάταξη στον Κώδικα Δικηγόρων, για ταυτόσημους με τους ανωτέρω κατώτατους μισθούς και των εμμίσθων δικηγόρων ιδιωτικού τομέα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ