ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Yψηλές πληρότητες στους ηπειρωτικούς προορισμούς - Ποιες περιοχές «ανεβαίνουν»

Yψηλές πληρότητες στους ηπειρωτικούς προορισμούς - Ποιες περιοχές «ανεβαίνουν»
pixabay

«Ανεβαίνουν» διαρκώς στις προτιμήσεις των επισκεπτών ως επιλογή για τις διακοπές τους οι ηπειρωτικοί προορισμοί, όπως προκύπτει από τις κρατήσεις για ενοικίαση κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Από την περίοδο της πανδημίας όταν αρκετοί στράφηκαν προς τις περιοχές που μπορούσαν να μεταβούν με αυτοκίνητο και στη συνέχεια λόγω του κόστους των ακτοπλοϊκών, η τάση για διακοπές σε οδικούς προορισμούς κερδίζει έδαφος με τους περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates και αφορά σε 5 διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάλληλες για οικογένειες με κόστος έως 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση, στην Πελοπόννησο, οι κρατήσεις τον μήνα Ιούλιο άγγιξαν το 96% και τον Αύγουστο το 97%. Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και στην Εύβοια όπου καταγράφηκαν κρατήσεις της τάξεως του 96% για τον Ιούλιο και 95% για τον Αύγουστο. Στη Χαλκιδική έφτασαν το 99% τον Ιούλιο και 98% τον Αύγουστο.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου οι κρατήσεις άγγιξαν το 97% τον Ιούλιο και 99% τον Αύγουστο. Στη Θεσσαλία αντίστοιχα, τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 95% και τον Αύγουστο το 99% για ακίνητα κοντά στη θάλασσα.

Οι δημοφιλείς προορισμοί και οι ανερχόμενοι

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του E-Real Estates, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική και Μεσσηνιακή) βρίσκονται κάθε χρόνο μεταξύ των κορυφαίων καλοκαιρινών οδικών προορισμών για τους επισκέπτες.

Την ίδια στιγμή ο Νομός Ηλείας καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022 ενώ δείχνει να ανεβαίνει τη φετινή χρονιά και ο Νομός Αχαΐας.

Η Εύβοια λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα «κερδίζει» κατά κύριο λόγο τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Παράλληλα οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Ηπείρου προσελκύουν κάθε χρόνο περισσότερους επισκέπτες ενώ η Χαλκιδική παραμένει σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις, τόσο για οικογένειες όσο και για παρέες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ