ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αυξάνει ξανά σήμερα τα επιτόκια η ΕΚΤ - «Εφιάλτης» το ακριβό χρήμα

Αυξάνει ξανά σήμερα τα επιτόκια η ΕΚΤ - «Εφιάλτης» το ακριβό χρήμα
Η Κριστίν Λαγκάρντ AP Photo/Armando Franca

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ –την ένατη κατά σειρά μέσα σε ένα χρόνο- αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος του χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Με γνώμονα την τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμα και αν αυτή φέρει υφεσιακές πιέσεις στην Ευρωζώνη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα το μεσημέρι κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,75% και το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 4,25%.

Και αυτό, ενώ πριν από λίγες μόνο ώρες, το βράδυ της Τετάρτης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης. Πλέον το επιτόκιο του αμερικανικού νομίσματος κυμαίνεται στο επίπεδο του 5,25-5,50%, που είναι και το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2001.

Σε σχετική ανακοίνωσή της πάντως η FED δεν διευκρινίζει εάν θα συνεχίσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζει εδώ και ενάμιση χρόνο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «παύση» στις αυξήσεις τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η χθεσινή αύξηση αυτή είναι η 11η από τον Μάρτιο του 2022 όταν και ξεκίνησε ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων για το αμερικανικό νόμισμα.

Αντίστοιχα, οι αγορές περιμένουν τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ αλλά και τις απαντήσεις της κυρίας Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, προκειμένου να «αποκρυπτογραφήσουν» τις προθέσεις τις από το Σεπτέμβριο και μετά.

Με βάση πάντως τη διατραπεζική αγορά, αναμένεται μια ακόμη αύξηση μέσα στο επόμενο εξάμηνο, καθώς το Euribor 6μήνου διαμορφώνεται στο 3,966% ενώ αντίστοιχα το Euribor 3μήνου διαμορφώνεται στο 3,705%, πολύ κοντά δηλαδή στα επίπεδα του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ μετά και την προεξοφλημένη σημερινή αύξηση.

Στη μέγγενη του ακριβού χρήματος επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων δημιουργούν μείζον πρόβλημα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους έχει ανέβει κατακόρυφα. Και μπορεί στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων να έχει επιβληθεί «πάγωμα» και «ταβάνι» σε επιτόκια και δόσεις, αυτό όμως αναμένεται να αρθεί σε λίγους μήνες από σήμερα, φέρνοντας του δανειολήπτες αντιμέτωπους με μια εξαιρετικά ζοφερή πραγματικότητα.

Όσο για τις επιχειρήσεις, αυτές βρίσκονται σε συνεχή πίεση, καθώς καλούνται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πρωτοφανής εκτίναξη των επιτοκίων το τελευταίο 12μηνο.

Ενδεικτικό είναι, ότι, μετά το μπαράζ των αυξήσεων, για κάθε εκατομμύριο ευρώ χρέους, οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν 40.000 ευρώ επιπλέον μόνο σε τόκους.

Γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαχείριση των οικονομικών τους, καθώς έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες αυξήσεις των λειτουργικών τους εξόδων.

Μια εξέλιξη που έχει άμεσο αντίκτυπο στα επιχειρηματικά πλάνα χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς, κανένας -ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες- δεν μπορούσαν να προβλέψουν μια άνοδο της τάξεως των 400 μονάδων βάσης στα επιτόκια σε λιγότερο από 12 μήνες. Με αποτέλεσμα μια σειρά από επιχειρήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κερδοφόρες, τώρα να μπαίνουν «στο κόκκινο» λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού αλλά και της ευρύτερης ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά έντονες είναι οι πιέσεις και σε μια σειρά από επιχειρηματικά δάνεια που ρυθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, εξυπηρετούνται κανονικά μέχρι σήμερα, όπως λόγω της συγκυρίας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Με αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα στην οικονομία αλλά και στο κόστος χρηματοδότησης, να κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα γενιά κόκκινων, επιχειρηματικών δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ