ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εμπορικά ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Αθήνα

Εμπορικά ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην Αθήνα
INTIME

Ανθεκτικές και με τάσεις σταθερότητας σε βραχυπρόθεσμη βάση εμφανίζονται οι προνομιακές τοποθεσίες με εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα, των οποίων παράλληλα τα ενοίκια όπως και οι αποδόσεις τους, έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Τα παραπάνω διαπιστώνονται σε ανάλυση της Danos - BNP Paribas Real Estate όπου σημειώνεται επίσης, ότι αρκετές αγορές δείχνουν μέτριες τάσεις ανάπτυξης, ωστόσο, οι λιανέμποροι παρουσιάζονται αβέβαιοι όσον αφορά στις προβλέψεις του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάλυσης, το μέσο ενοίκιο στα ακίνητα που βρίσκονται εντός των εμπορικών κέντρων στην Αθήνα κυμαίνεται στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε εμπορικούς δρόμους δευτερευούσης σημασίας στα 22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στα ακίνητα που στεγάζουν σούπερ μάρκετ, στα 13 ευρώ ανά τ.μ. Την ίδια στιγμή τo μέσο ποσοστό διαθεσιμότητας στους χώρους προς ενοικίαση διαμορφώνεται στο 15%.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ενοικίων στους κεντρικούς δρόμους, παρέμειναν σταθερές το α΄ εξάμηνο του 2023. Αναλυτικά, τα υψηλότερα ποσοστά αποδόσεων στα εμπορικά κέντρα κυμαίνονται μεταξύ 6,75%-7,75% και τα χαμηλότερα ποσοστά, στην Ερμού, μεταξύ 5,75%-6%.

To ενδιαφέρον των ξένων αλυσίδων για την ελληνική αγορά

Στην ανάλυση επισημαίνεται ακόμη, ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αρκετές ξένες αλυσίδες, κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών και απώλεσαν ορισμένες περιοχές στις οποίες στόχευαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές και να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και προς την ελληνική.

Στο πλαίσιο αυτό, της «απόβασης» δηλαδή ξένων αλυσίδων στη χώρα μας, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παραδείγματα των πολωνικών Sinsay και Pepco με την πρώτη να έχει ανοίξει κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης και τη δεύτερη να μετρά ήδη 15 καταστήματα στην ελληνική αγορά αλλά και της Lilly Drogerie που άνοιξε συνολικά 11 καταστήματα. Επίσης η σερβική Sport Vision με 4 καταστήματα αλλά και η βρετανική Holland & Barrett με 3 νέα καταστήματα στην Αττική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ