ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Φοιτητική κατοικία: Τα υψηλά ενοίκια αλλάζουν το «σαφάρι» της αναζήτησης

Φοιτητική κατοικία: Τα υψηλά ενοίκια αλλάζουν το «σαφάρι» της αναζήτησης
Eurokinissi

Σε «στροφή» στη συγκατοίκηση και την αναζήτηση σπιτιών σε εναλλακτικές περιοχές, έχουν οδηγήσει οι υψηλές τιμές των ενοικίων πολλούς φοιτητές που πέρασαν φέτος σε σχολές μακριά από την οικογενειακή τους κατοικία.

Την ίδια στιγμή, η χαμηλή διαθεσιμότητα σε οικονομικά προσιτά, μικρά ακίνητα, έχει μετατρέψει την εύρεση σπιτιού σε ...σαφάρι. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα, μιλούν για την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων ετών για τους φοιτητές που ψάχνουν σπίτι, καθώς οι τιμές στα διαθέσιμα ακίνητα τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και σε μεγάλες φοιτητουπόλεις της χώρας, έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ανεβαίνει η τάση της συγκατοίκησης αλλά και οι τιμές

Πολλοί φοιτητές αναζητούν τη λύση στη συγκατοίκηση, προκειμένου να μοιράζονται τα έξοδα του ενοικίου και των λογαριασμών του σπιτιού. Ωστόσο η συνεχώς αυξανόμενη, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, τάση αυτή, έχει ωστόσο οδηγήσει προς τα πάνω και τις τιμές των μεγαλύτερων διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα όπως διαπιστώνει ο δείκτης τιμών του Spitogatos, SPI, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9 ευρώ ανά τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με πέρσι. Επίσης, σε διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή το ενοίκιο φτάνει φέτος τα 9,5 ευρώ/τ.μ., ακριβότερο κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Στο Κέντρο της Αθήνας η αντίστοιχη αύξηση φτάνει το 13% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 16%.

Σε κάθε περίπτωση η συγκατοίκηση αποτελεί, τουλάχιστον συγκριτικά, μια οικονομικότερη επιλογή τη στιγμή μάλιστα που το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα στην Αττική φτάνει ακόμη και τα 500 ευρώ.

Σπίτι σε γειτονικές περιοχές

Προκειμένου να βρουν ενοίκια σε χαμηλότερες τιμές, αρκετοί φοιτητές επιλέγουν επίσης να ψάξουν σπίτι σε γειτονικές με τη σχολή τους περιοχές, αποφεύγοντας εκείνες που «παραδοσιακά» φιλοξενούν τους νέους που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανελλαδικού δικτύου e-real estates πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω, το οποίο διαθέτει στάση και μετρό για άμεση μετακίνηση. Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια προκειμένου να συγκατοικήσουν. Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου επιλέγουν περιοχές όπως ο Υμηττός, η Δάφνη, ο Βύρωνας και η Ηλιούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί γονείς, στρέφονταν τα πορηγούμενα χρόνια και στη λύση της αγοράς κατοικίας, αντί του ενοικίου, κάτι άλλωστε που αποτελεί και μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ωστόσο ότι η άνοδος των τιμών και για την αγορά κατοικίας, έχει πλέον οδηγήσει στη μείωση της τάσης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ