ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει το πρόσωπο της Θεσσαλονίκη

Η ανάπλαση της ΔΕΘ αλλάζει το πρόσωπο της Θεσσαλονίκη

Η ανάπλαση της ΔΕΘ, αναμένεται να αλλάξει ολόκληρο το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, καθώς το ConFExPark, όπως ονομάζεται το νέο εκθεσιακό κέντρο αναμένεται να μετατραπεί σε ένα νέο τοπόσημο, οδηγώντας την έκθεση στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας της.

Το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης προβλέπει ότι τα έργα θα αρχίσουν το αργότερο στις αρχές του 2025, ώστε το 2026 η Έκθεση να γιορτάσει τον πρώτο αιώνα λειτουργία της στο νέο της «σπίτι». Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ θα συνεχίζει να διεξάγεται κανονικά, καθόλη τη διάρκεια των εργασιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η εκτίναξη του κόστους των οικοδομικών υλικών είχε άμεσο αντίκτυπο και στον προϋπολογισμό των έργων ανάπλασης, ο οποίος και αυξήθηκε πέριξ των 280 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 80 εκατ. ευρώ από τον αρχικό σχεδιασμό. Όσο για το χρηματοδοτικό σχήμα, αυτό θα αποτελέσει συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με τη συμμετοχή τουλάχιστον μίας ελληνικής συστημικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο εκτιμούμε ότι θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και να ετοιμάσουμε τον διαγωνισμό για το έργο, με βάση το χρηματοδοτικό μοντέλο.

Η ανάπλαση, ένα έργο εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη, τους πολίτες, την οικονομία και την ίδια την εταιρεία, θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), εν ολίγοις θα χρησιμοποιηθούν και δημόσιοι πόροι, πέραν όσων θα προέλθουν από ιδιώτη.

Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι σε ό,τι αφορά την (αρχιτεκτονική) προμελέτη και αναμένουμε την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στην αγορά και τις πληθωριστικές πιέσεις».

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Τα πρώτα δείγματα για τη μορφή που θα πάρει το νέο εκθεσιακό κέντρο έχουν φανεί από την προμελέτη που κατέθεσε η ομάδα των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter, Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα), η οποία και κέρδισε τον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η εν λόγω προμελέτη βρίσκεται πλέον στα χέρια της διοίκησης της ΔΕΘ και το επόμενο βήμα πλέον, αποτελεί η ανάθεση της οριστικής μελέτης που θα θέσει τις βάσεις για την έναρξη των έργων.

Μάλιστα, το 2022 έγιναν και τα πρώτα αποκαλυπτήρια, καθώς παρουσιάστηκε ένα βίντεο της ομάδας που κέρδισε το διαγωνισμό, με εικόνες από το πώς θα είναι ο νέος Εκθεσιακός χώρος, το νέο εκθεσιακό κέντρο, το αστικό πάρκο και οι αναμορφωμένες Αγγελάκη και Σβώλου. Παράλληλα, στο βίντεο απεικονίζεται ο τρόπος που θα αλλάξει η πόλη και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, μόλις ολοκληρωθεί το εγχείρημα.

Τι προβλέπει η πρόταση για τη νέα ΔΕΘ

Σύμφωνα με τη Helexpo, η πρόταση για την αναβάθμιση της ΔΕΘ διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες - οπτικές και κίνησης- με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτηρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει, είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα. Μοιάζοντας με «νησιά» που επιπλέουν στη «θάλασσα» του τοπίου, οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο εξυπηρετούν με τη θέση και το σχήμα τους την αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών κατοίκων, τουριστών, εκθετών, επισκεπτών και διοργανωτών. Την ίδια στιγμή, ο χαρακτήρας του νησιού παραπέμπει σε ανοιχτά σύνορα, χωρική διαφάνεια και προσβασιμότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.ά., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Όσο για τον οικονομικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η αναβάθμιση της ΔΕΘ θα προσθέσει στην τοπική οικονομία κατά τη φάση της κατασκευής έως και 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καθώς και περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, με την ολοκλήρωση των έργων, ο οικονομικός αντίκτυπος θα φτάσει έως και τα 400 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρότζεκτ της ανάπλασης (Thessaloniki ConfExPark) παρουσιάστηκε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου στο διεθνές κοινό του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων, που διοργάνωσε φέτος η Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) στην Κοπεγχάγη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης η επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΔΕΘ-HELEXPO και μέλος της διαχειρίστριας ομάδας του Thessaloniki ConfExPark, Ένη Δώδου, μίλησε για το διαρκές όραμα της εταιρείας όχι μόνο να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα του εκθεσιακού φορέα, αλλά και να προσφέρει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσα από την ανάπλαση των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού αστικού μέλλοντος για τους πολίτες της.

«Το έργο της ανάπλασης παρουσιάστηκε με αιχμή τη βασική αρχική του δέσμευση: την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και την επιτάχυνση των εθνικών προσπαθειών εφαρμογής τους μέσω τοπικής δράσης» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην 87η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ