ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τζιτζικώστας στο CNN Greece: Σημαντικό έργο που πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η ανάπλαση της ΔΕΘ

Τζιτζικώστας στο CNN Greece: Σημαντικό έργο που πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η ανάπλαση της ΔΕΘ

Σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα με σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία αποτελεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σχετικά με το πρότζεκτ της ανάπλασης της ΔΕΘ ο κ. Τζιτζικώστας σημειώνει ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο το οποίο πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και να προχωρήσει γρήγορα ενώ εκτιμά πως σε συνδυασμό με την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, θα δημιουργήσουν «το νέο brand name της Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται στις σημαντικότερες προτεραιότητες για την ανάπτυξη της επόμενης μέρας, με όραμα, όπως επισημαίνει, η Μακεδονία του 2030 να αποτελεί μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τζιτζικώστα

Η Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκταση η Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη φετινή 87η ΔΕΘ;

Όπως, κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ η ΔΕΘ έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία με αφίξεις εκθετών και επισκεπτών, σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και έσοδα για τις τοπικές επιχειρήσεις και τον τόπο μας. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι Κλαδικές Εκθέσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου είναι λοιπόν, αναμφισβήτητα, σημεία αναφοράς για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα και ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε σταθερά να επενδύουμε στη στενή συνεργασία μας με τη ΔΕΘ-Helexpo, όπως και με όλους τους Δήμουςκαι τους φορείς του τόπου μας για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, για την ανάπτυξη του εμπορίου, της καινοτομίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, για την αύξηση του τουρισμού και τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων σε ολοένα και περισσότερες αγορές παγκοσμίως.

Έχετε αναφερθεί στη μεγάλη σημασία που έχει για τη Θεσσαλονίκη το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ. Τι θα αλλάξει στην πόλη με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;

Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο αυτό πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και να προχωρήσει γρήγορα για να γίνουν ακόμα πιο σύγχρονες οι εκθεσιακές εγκαταστάσεις για τους εκθέτες και τους επισκέπτες, αλλά και για να αξιοποιηθεί η υπόλοιπη έκταση, με τη δημιουργία μεταξύ άλλων και περισσότερων χώρων πρασίνου. Μάλιστα, το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο της ανάπλασης και αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα δημιουργήσουν τη νέα ταυτότητα της πόλης, το νέο brand name της Θεσσαλονίκης. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, τουριστικό αλλά και αναπτυξιακό με πολλά οφέλη τόσο κατά την κατασκευή, όσο και και μετά, καθώς θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι Θεσσαλονικείς θα δουν την πόλη μας να αλλάζει, να ομορφαίνει, να αναβαθμίζεται, να «αναπνέει», να στρέφει ξανά το βλέμμα της στη θάλασσα. Και βέβαια, θα δουμε περισσότερα έσοδα, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου.

Ποια άλλα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα;

Ολοκληρώσαμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές, όπως η Δυτική Είσοδος της Θεσσαλονίκης και ο Ανισόπεδος Κόμβος Κ16, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στη Χαλκιδική, η Είσοδος του Κιλκίς και η Περιφερειακή Οδός Κατερίνης. Ενισχύσαμε με δεκάδες δράσεις τις τοπικές επιχειρήσεις και δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας. Χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια των τουριστικών επιχειρήσεων. Χτίσαμε νέα σχολεία δίνοντας λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και στηρίξαμε τους γονείς και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, εξασφαλίζοντας θέσεις για τα παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέραμε σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και στην πιο κρίσιμη περίοδο ενισχύσαμε με ιατρικό εξοπλισμό και επικουρικούς γιατρούς τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Δημιουργούμε περισσότερους χώρους πρασίνου στις γειτονιές μας και κάνουμε πιο ασφαλείς τις πόλεις και τα χωριά μας με νέα αντιπλημμυρικά έργα. Μειώνουμε το περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος, με την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κατοικιών οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Είμαστε δίπλα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με νέες δομές αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, τους έφηβους και τα παιδιά. Ενισχύσαμε τον πρωτογενή τομέα χρηματοδοτώντας 8.800 νέους αγρότες και 3.440 νέες γεωργικές επενδύσεις στον τόπο μας. Δημιουργήσαμε την ψηφιακή Περιφέρεια με 250 ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες και μειώνουν τη γραφειοκρατία, καταργούν τις ουρές, την ταλαιπωρία και τα γκισέ. Προβάλαμε σε όλο τον κόσμο την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, με το νέο Μουσείο Βεργίνας, την προστασία και ανάδειξη του Τύμβου Καστά και τις ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, τα κειμήλια του Αγίου Όρους, τις νέες ψηφιακές εφαρμογές στα Μουσεία και την προβολή 130 μνημείων και αρχαιολογικών μας χώρων. Η Κεντρική Μακεδονία διαρκώς εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται, με την αξιοποίηση πόρων τους οποίους μετατρέπουμε σε μετρήσιμο έργο για κάθε πολίτη, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς εξαιρέσεις

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, περιβάλλον ποιες θεωρείτε ως προτεραιότητες για την ανάπτυξη την επόμενη μέρα;

Οι εξαγωγές και οι εφοδιαστική αλυσίδα τις οποίες ενισχύουμε με έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ισχυρός πρωτογενής τομέας και τα μακεδονικά προϊόντα που προβάλλουμε σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός και το εμπόριο που ενισχύουμε χρηματοδοτώντας τα επενδυτικά σχέδια των τοπικών επιχειρήσεων. Η καινοτομία την οποία καθιστούμε βασικό πυλώνα της οικονομίας μας χρηματοδοτώντας περίπου 3.000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο πολιτισμός και τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία μας που αναδεικνύουμε προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Οι μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που προσελκύουμε, συνθέτουν τους βασικούς αναπτυξιακούς μας πυλώνες. Ήδη οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18%, και ξεπερνούν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τις κινηματογραφικές παραγωγές ξεπέρασαν τα 145 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργήθηκαν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές διπλασιάστηκαν. Ενώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε εξασφαλίσει 190 εκατομμύρια ευρώ για την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών από επιχειρήσεις, την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

O στόχος μας είναι, όπως και στα δύσκολα, έτσι και τώρα, στην περίοδο προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο του, κανέναν πίσω. Για αυτό και με κάθε έργο και δράση που κάνουμε και με το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε για τα επόμενα χρόνια, υλοποιούμε το όραμά μας για τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη που οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες θα φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι και η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη, θα είναι δίκαιη, θα είναι για όλους.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην 87η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ