ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μέτρα στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα - Ενίσχυση 21,4 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο

Μέτρα στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα - Ενίσχυση 21,4 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο
Pexels

Στα 21,4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αυξημένος κρατικός προϋπολογισμός για τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές, αγρότες και τον Σεπτέμβριο.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει και αυτό τον μήνα την ενίσχυση στους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρισμού στην πλειοψηφία τους ανέβασαν τις τιμές της κιλοβατώρας μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, οδηγώντας τη μέση χρέωση στα 13,8 λεπτά/kWh.

Πρόκειται για μια ακόμα θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι δεν θα δουν την επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η νέα παράταση που αφορά στον τρόπο τιμολόγησης, έχει ως σκοπό να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά και τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, μεταβατικά, τους επόμενους μήνες. Και αυτό, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο από τους Προμηθευτές και να υπάρχει η απαιτούμενη περίοδος ενημέρωσης για τους καταναλωτές, υπό την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ευκολότερης σύγκρισης των τελικών τιμών.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε στα 15 ευρώ/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Υψηλότερα πάγια

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της ΡΑΕ, από την 1 Μαΐου 2023 θεσπίστηκε αυξημένο πάγιο το οποίο εξαρτάται από την ισχύ του μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι)

Συγκεκριμένα:

  • Για μονοφασικό μετρητή (ρολόι) με ισχύ 8 KVa (η μονάδα μέτρησης της ισχύος), το πάγιο από τα 4,41 ευρώ αυξάνεται στα 37,6 ευρώ τον χρόνο
  • Για τριφασικό μετρητή (ρολόι) με ισχύ 25 KVa (η μονάδα μέτρησης της ισχύος) το πάγιο από τα 13,78 ευρώ αυξάνεται στα 117,5 ευρώ τον χρόνο

Στα ποσά συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ 6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ