ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Φοιτητική κατοικία: Τσουχτερές αυξήσεις στα ενοίκια και στις «οικονομικές» περιοχές

Φοιτητική κατοικία: Τσουχτερές αυξήσεις στα ενοίκια και στις «οικονομικές» περιοχές
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

«Ράλι» αυξήσεων παρατηρείται φέτος στις φοιτητικές κατοικίες, ακόμη και στις περιοχές της Αττικής οι οποίες «παραδοσιακά» θεωρούνται μεταξύ των οικονομικότερων.

Πατησίων, Αχαρνών, Κυψέλη, τα Προάστια του Πειραιά καθώς και η Νίκαια αποτελούν μεν τις περιοχές με τις χαμηλότερες μεσοσταθμικά τιμές για ενοικίαση ενός διαμερίσματος-στούντιο στην Αττική, ωστόσο και σε αυτές, το ποσό που καλείται να καταβάλει κάθε μήνα ο ενοικιαστής κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 355 και 390 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών του Spitogatos, SPI, οι αυξήσεις που εμφανίζουν οι τιμές ενοικίων σε αρκετές από τις παραπάνω περιοχές σε σχέση με πέρσι, είναι διψήφιες σε ποσοστό. Ενδεικτικά οι τιμές για ένα στούντιο κατάλληλο για φοιτητές αυξήθηκαν κατά 14% μέσα σε έναν χρόνο στη Νίκαια, με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται φέτος στα 390 ευρώ. Κατά 11% ανέβηκαν σε Πατησίων-Αχαρνών και στα Προάστια του Πειραιά με το μέσο ενοίκιο στα 380 και 390 ευρώ αντίστοιχα. Λίγο χαμηλότερη αύξηση, της τάξεως του 7%, εμφανίζουν τα πολύ μικρά διαμερίσματα στην περιοχή της Κυψέλης, με το μέσο ενοίκιο να φτάνει στα 355 ευρώ.

Η αυξητική τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα ενοίκια των διαμερισμάτων του άλλοτε οικονομικού Πειραιά αποτυπώνεται επίσης στην έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου e-Real Estate. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, κατοικία 30 τμ - 40 τμ είχε ενοίκιο το 2020, 250 ευρώ τον μήνα ενώ πλέον ένα επιπλωμένο διαμέρισμα 30 τμ - 40 τμ στην ίδια περιοχή έχει ζητούμενο μίσθωμα 500 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα μικρότερα διαμερίσματα - δηλαδή των 30 τ.μ.- 40 τ.μ - της ευρύτερης περιοχής. Ενδεικτικά στο κέντρο του Πειραιά, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης το 2020 ήταν 240 ευρώ τον μήνα και πλέον διαμορφώνεται στα 390 ευρώ τον μήνα.

Συνολικά στην Αττική σύμφωνα με τα στοιχεία του SPI, η μέση άνοδος των ζητούμενων τιμών ενοικίων φτάνει το 10,8% σε σχέση με το 2022 ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις περιοχές των Εξαρχείων- Νεάπολης (26% σε σχέση με πέρσι) καθώς και σε Κουκάκι- Μακρυγιάννη (+25%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ