ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Λιανεμπόριο: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στις μεγάλες εμπορικές «πιάτσες» της χώρας

Λιανεμπόριο: Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια στις μεγάλες εμπορικές «πιάτσες» της χώρας
INTIME

Στον ακριβότερο και πλέον δημοφιλή εμπορικό δρόμο της χώρας, την Ερμού, το μέσο ενοίκιο σε prime χώρους για καταστήματα λιανεμπορίου το β΄ τρίμηνο του 2023 διαμορφώνεται στα 285 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 280 ευρώ ανά τ.μ το 2022. 

Αντίστοιχα στη Γλυφάδα ανέρχεται σε 145 ευρώ/τ.μ. τον μήνα έναντι 135 ευρώ πέρσι, στην Κηφισιά στα 110 ευρώ/τ.μ. τον μήνα -στα ίδια επίπεδα με πέρσι- και στον Πειραιά στα 90 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, έναντι 85 ευρώ πέρυσι. Στο Κολωνάκι καταγράφονται prime rents 105 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα. Στη Θεσσαλονίκη και την οδό Τσιμισκή τα ενοίκια για prime χώρους ανέρχονται σε 140 ευρώ/τ.μ. τον μήνα όταν πέρυσι διαμορφώνονταν στα 135 ευρώ. Στην Πάτρα φτάνουν τα 75 ευρώ/τ.μ. τον μήνα ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης 90 ευρώ/τ.μ τον μήνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius για το β΄ τρίμηνο του 2023, οι αξίες των ενοικίων παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές με ελαφρές αυξήσεις σε κορυφαίες τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, παρά τα χαμηλά επίπεδα κενών θέσεων στο prime retail γενικά και την ισχυρή ζήτηση των ενοικιαστών για στρατηγικές τοποθεσίες σε όλους τους τομείς λιανικής.

Οι νέες αφίξεις καταστημάτων

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στο λιανεμπόριο δεν καταγράφηκαν νέες ολοκληρώσεις αναπτύξεων. Πάντως, όπως επισημαίνεται, τα επόμενα τρία χρόνια, συνολικά 109.000 τ.μ. (GLA) αναμένεται να βγουν στην αγορά με τα νέα εμπορικά κέντρα της Lamda Development στο Ελληνικό, και 77.000 τ.μ. retails parks από την Trade Estates και τις Lamda Development/Orilina σε Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Θεσσαλονίκη.

Συνολικά καταγράφηκαν 40 νέες συμφωνίες το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις βασικές αγορές λιανικής της Αθήνας, 25% λιγότερες σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά 20% υψηλότερες από το ίδιο τρίμηνο του 2022. Οι όγκοι των επενδύσεων λιανικής ήταν περίπου 40 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2023, αντικατοπτρίζοντας, όπως επισημαίνεται, σε μεγάλο βαθμό τη στάση αναμονής των θεσμικών επενδυτών, κυρίως λόγω του κόστους χρήματος μετά την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Μεταξύ των σημαντικών νέων συμφωνιών και ανοιγμάτων καταστημάτων του λιανεμπορίου, η μελέτη αναφέρει ότι το τρίτο JD Sport έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει το 4ο τρίμηνο του 2023 στον Πύργο του Πειραιά, ενώ Zara και Zara Home, ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας καταστήματος 5.850 τμ στο ίδιο έργο. Το πρώτο κατάστημα Juicy Couture θα ανοίξει στη Μεταξά 34 στη Γλυφάδα ενώ η Benetton κατάστημα 1.000 τμ στον Πειραιά.

Ένα νέο κατάστημα Hugo Boss άνοιξε στο Golden Hall ενώ η Chanel Boutique, μετά τα εγκαίνια του εποχιακού καταστήματος στο Nammos Village στη Μύκονο, ανακοίνωσε τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στην Ελλάδα στην οδό Βουκουρεστίου 13. Επίσης άνοιξαν δύο καταστήματα Nautica στη Νέα Ιωνία και το Golden Hall, ένα κατάστημα Πλαίσιο 1.450 τμ στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς και το μεγαλύτερο KFC στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Η Tesla επεκτάθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με ένα pop-up κατάστημα στο Med Cosmos ενώ η Pepco άνοιξε 3 νέα καταστήματα σε όλο τον νομό και η Sport Vision ένα νέο κατάστημα στην Πάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ