ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Moody's αναβάθμισε διπλά την Ελλάδα - Ένα «βήμα» από την επενδυτική βαθμίδα

Η Moody's αναβάθμισε διπλά την Ελλάδα - Ένα «βήμα» από την επενδυτική βαθμίδα
AP Photo/Mark Lennihan

Μια εβδομάδα μετά την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στην Ελλάδα η DBRS το βράδυ της Παρασκευής (15/9), ήρθε και η Moody's να αναβαθμίσει δυο σκαλοπάτια την Ελλάδα από Ba3 σε Ba1, μόλις ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση ενός εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης, αναφέρει πως ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην πολυπόθητη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας με σταθερές προοπτικές.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη της Moody's ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν τη συνεχή υλική βελτίωση των πιστωτικών μετρήσεων και την ανθεκτικότητα απέναντι σε μελλοντικούς πιθανούς κραδασμούς».

Παράλληλα, η Moody's προσθέτει: «Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τις θετικές τάσεις έναντι διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτουμε σήμερα, αφορούν ένα συγκριτικά χαμηλό, αν και αυξανόμενο επιτόκιο, ένα σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την ακόμα υψηλή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και οι επιπλέον οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή».

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε προηγηθεί ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS που έδωσε στην Ελλάδα το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς αναβάθμισε το rating της οικονομίας στο BBB (low), με σταθερό trend. Πλέον οι επόμενες ημερομηνίες «ορόσημο» για την ελληνική οικονομία είναι στις 20/10 όταν θα ανακοινωθεί η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor's και την 1η Δεκεμβρίου με την τρίτη αξιολόγηση της Fitch.

Χατζηδάκης: Συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody's δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ