ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Ξεπάγωμα» τριετιών: Ποιοι «κερδίζουν» δύο χρόνια - Αναλυτικά παραδείγματα

«Ξεπάγωμα» τριετιών: Ποιοι «κερδίζουν» δύο χρόνια - Αναλυτικά παραδείγματα
Pixabay

Διευκρινίσεις για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και των υπόλοιπων επιδομάτων προϋπηρεσίας, έδωσε το πρωί της Δευτέρας 18/9 το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια της προαναγγελίας του Κυριάκου Μητσοτάκη απο τη ΔΕΘ. 

Οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2012 θα «ξεπαγώσουν» από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα από την πρώτη ημέρα θα αρχίσουν να μετράνε προς την συμπλήρωση τους για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αρκεί να έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Αυτό αφορά σε περίπου 600.000 εργαζομένους που θα συνεχίζουν να χτίζουν άμεσα την προϋπηρεσία τους, αλλά και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2012 και αμέσως θα αρχίσουν να «μετράνε» χρόνο προϋπηρεσίας με στόχο την πρώτη τριετία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου θα αφορά κυρίως τα κατώτερα ημερομίσθια εργαζομένων που θα δουν τη μεγαλύτερη διαφορά, ενώ το ξεκαθάρισε πως ο νόμος δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι ισορροπημένη και δεν προβλέπει αναδρομική εφαρμογή των τριετιών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η ρύθμιση θα νομοθετηθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο.

«Η οικονομία μας έχει μπει σε μια σειρά. Θα ήταν ανοησία εάν τινάζαμε στον αέρα αυτή την θετική πορεία για να γίνουμε πιο ευχάριστοι σήμερα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παραδείγματα και διευκρινίσεις κατά περίπτωση

Σύμφωνα με τα στοχεία που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας:

Α. Για όσους εισήλθαν στην αγορά εργασίας, μετά τις 14/2/2012, θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά.

Επομένως, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, από 1/1/2024, θα «τρέχει» ο χρόνος του και θα δικαιούται αναλόγως την προϋπηρεσία του 10% ανά τριετία.

Δηλαδή, 780 ευρώ από 0 ως 3 έτη, 858 ευρώ από 3 έως 6 έτη, 936 ευρώ από 6 έως 9 έτη, 1.014 ευρώ με πάνω από 9 έτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι πρακτικά «κερδίζου» δύο χρόνια από το διάστημα που υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν ώστε να αρχίσει να μετράει η προϋπηρεσία.

Β. Γι' αυτούς που είχαν προσληφθεί, πριν από τις 14/2/2012:

1) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 2 χρόνων:

Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση τριετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 10% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,1=858 ευρώ).

2) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 5 χρόνων:

Το δικαίωμα ωρίμανσης της 2ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 20% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,2=936 ευρώ).

3) Εργαζόμενος με πρόσληψη προ του 2012 και προϋπηρεσία 8 χρόνων:

Το δικαίωμα ωρίμανσης της 1ης τριετίας ενεργοποιείται 1/1/2024 και καθίσταται πληρωτέο με τη συμπλήρωση εννιαετίας την 1η/1/2025, με αύξηση 30% επί του τότε ισχύοντος βασικού μισθού (π.χ. με σημερινές τιμές 780+780x0,3=1.014 ευρώ).

Διευκρινίζεται πως για όσους αμείβονται με τον Κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο, υπολογίζεται όλη η προϋπηρεσία ανεξαρτήτου κλάδου. Ενώ, σε περίπτωση συλλογικών συμβάσεων, τα ανωτέρω όρια προσαρμόζονται ανάλογα με τον ισχύοντα σε επίπεδο βασικού μισθού και κλίμακας προσαυξήσεων.

Όσον αφορά στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας στην μερική απασχόληση, ισχύει αναλογικά ότι και στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν λάβει κάποια αύξηση στις αποδοχές τους, αυτή θα συνυπολογίζεται στον τελικό προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δει αυξήσεις στους μισθούς ενδιαμέσως από το 2012 έως το 2023 και υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα, είτε στον κατώτατο, είτε σε αυτά που ορίζονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα.

Πέντε αναλυτικά παραδείγματα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ