ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιπλέον 686 εκατ. ευρώ στις πληγείσες περιοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιπλέον 686 εκατ. ευρώ στις πληγείσες περιοχές
Unsplash

Επιπλέον έργα αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, προϋπολογισμού 686 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν σε Θεσσαλία και Έβρο από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε κατά τη σχετική ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης. 

Πρόκειται για κονδύλια που περιλαμβάνονται στη συμπλήρωση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, για την ανασυγκρότηση των πληγείσων περιοχών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες φέτος.

Μάλιστα, την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Ελλάδα 2.0 με συμπερίληψη έργων άμεσης αποκατάστασης και προσβασιμότητας μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Όπως ανακοινώθηκε, από τα 686 εκατ. ευρώ, τα 420 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου και των γεφυρών που έχουν υποστεί ζημιά, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον, προβλέπεται κεφάλαιο 180 εκατ. ευρώ για έργα ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου, για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενώ, περί τα 86 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε Έβρο και Ροδόπη, τα οποία θα πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα.

Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει ένα «μεγάλο πακέτο στήριξης» των 2,25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στο οποίο περιλαμβάνονται κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, κονδύλια που αναδιατέθηκαν, πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και μικρότερα ποσά από το Ταμείο Αγροτικής Αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ