ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στα «δίχτυα» των πληθωριστικών πιέσεων οι εξαγωγές για το ελληνικό ψάρι

Στα «δίχτυα» των πληθωριστικών πιέσεων οι εξαγωγές για το ελληνικό ψάρι

Απώλεια της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε βασικές αγορές της ΕΕ αλλά και στροφή τους σε φθηνότερα προϊόντα διαπιστώνει ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για την πορεία των εξαγωγών στο ελληνικό ψάρι.

Τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως αποτυπώνονται στην 9η ετήσια έκθεση υδατοκαλλιέργειας της ΕΛΟΠΥ δείχνουν πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών. Παράλληλα παρατηρούνται διακυμάνσεις στις τιμές, κυρίως στην τσιπούρα γεγονός που, όπως επισημαίνεται, αναμένεται να συγκρατήσει την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.

Επισημαίνεται μάλιστα πως δεν είναι σαφές πότε θα ισορροπήσει η αγορά καθώς και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια καθώς θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και την ένταση της κρίσης. «Στην παρούσα φάση οι εταιρείες του κλάδου διερευνούν όλες τις πιθανές λύσεις για την συγκράτηση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας τους» σημειώνει ο κ. Γιάννης Πελεκανάκης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΛΟΠΥ.

Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και η επιπλέον αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 10% λόγω των ανατιμήσεων των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοτροφές, αποτέλεσαν μεγάλες προκλήσεις και πηγή προβληματισμού για τον κλάδο και το 2022. Παράλληλα έντονος ήταν ο ανταγωνισμός από την Τουρκία καθώς εκτός από την σημαντικά αυξημένη παραγωγή της, η υποτίμηση της λίρας κατέστησε πολύ ανταγωνιστικά τα προϊόντα της και βοήθησε στην διείσδυσή τους στις αγορές.

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2022 ανήλθαν σε 104.192 τόνους, αξίας 600,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση σχεδόν 4% ως προς τον όγκο αλλά και 20% ως προς την αξία πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές κατέγραψαν ανοδική πορεία το πρώτο 9μηνο του περασμένου έτους, με αύξηση άνω του 15% σε σχέση με το 2021. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2022 ανακόπηκε αυτή η πορεία και ξεκίνησε η οριακή πτώση των εξαγωγών.

Σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία «ταξίδεψε» πάνω από τη μισή παραγωγή

Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 82% της παραγωγής, το 2022, διατέθηκε στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, ενώ το υπόλοιπο 18% στην εγχώρια αγορά. Συνολικά το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας ταξίδεψε σε 37 αγορές. Κυριότερες αγορές παραμένουν τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, στις οποίες πωλείται πάνω από την μισή παραγωγή.

Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Γερμανία, την Πορτογαλία, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου εξαγωγές κυμάνθηκαν από 1.300 – 5.500 τόνους, στις υπόλοιπες 26 χώρες οι εξαγωγές κυμάνθηκαν κάτω των 1.000 τόνων.

Οι μέσες τιμές στις εξαγωγές σε τσιπούρα και λαβράκι ήταν αυξημένες το 2022. Συγκεκριμένα η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας κυμάνθηκε στα 4,8 ευρώ το κιλό παρουσιάζοντας άνοδο 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 6,3 ευρώ /κιλό παρουσιάζοντας αύξηση 19%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ