ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γιατί έχει ακριβύνει το ελαιόλαδο - Σε λίγα χέρια οι μεγάλες ποσότητες

Γιατί έχει ακριβύνει το ελαιόλαδο - Σε λίγα χέρια οι μεγάλες ποσότητες
AP Photo/Petros Giannakouris

Στις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση των τελευταίων ετών στις μεγαλύτερες παραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδει την αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, ο οποίος υποστηρίζει πως αυτός είναι ο λόγος που κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές από το επίπεδο του παραγωγού, του ελαιοτριβείου και του μεσολαβητή εμπόρου.

«Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. Ανάπτυξης) έχει στα χέρια του τιμολόγια που αποδεικνύουν ποιοι είναι αυτοί οι μεγάλοι παίκτες που έχουν κάποιες ποσότητες. Μη δίνουμε την εντύπωση ότι όλοι γενικώς κερδοσκοπούν και ότι όλοι έχουν επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση. Το υπουργείο έχει κάνει πάρα πολλούς ελέγχους, δεν έχει διαπιστώσει κερδοσκοπικά φαινόμενα στις τυποποιητικές επιχειρήσεις. Κάποιοι παραγωγοί βεβαίως έχουν διαμορφώσει την τιμή» δήλωσε χαρακτηριστικά o κ. Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής.

Όπως σημειώνει δεν έχει εντοπιστεί από το υπουργείο φαινόμενο αισχροκέρδειας στις τυποποιητικές επιχειρήσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μεγάλη απόκλιση από τις περυσινές τιμές παραγωγού, με τις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές, είτε χύμα (τενεκές) είτε τυποποιημένο το ελαιόλαδο ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι οι παραγωγοί που είχαν στα χέρια τους ποσότητες είναι λίγοι σε αντίθεση με τα μεγάλα ελαιοτριβεία και κάποιες συνεταιριστικές οργανώσεις.

Σε καμία περίπτωση, όπως είπε, αυτό δεν οφείλεται στις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, οι οποίες αγοράζουν από τους προηγούμενους κρίκους και διαχειρίζονται τις προμήθειές τους σταδιακά και ανάλογα με τη ζήτηση.

«Δεν είναι πολλοί αυτοί που είχαν αυτές τις ποσότητες, την προνοητικότητα ή την τύχη, να κρατάνε 20 – 30 τόνους ελαιολάδου, που σημαίνει σχεδόν μια περιουσία στις αποθήκες τους», πρόσθεσε, κάνοντας παράκληση προς τους καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στο ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο και να μη στραφούν σε άλλα φυτικά έλαια, για να μην υποστεί ζημιά το εθνικό προϊόν. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η ανατίμηση στο λάδι που σημειώθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αρκεί να κόψουμε έναν καφέ το μήνα και θα ισοσκελίσουμε αυτή την αύξηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ