ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στουρνάρας: Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 3% το 2024 - Μήνυμα προς την ΕΚΤ

Στουρνάρας: Εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 3% το 2024 - Μήνυμα προς την ΕΚΤ
INTIME

Για το ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα μίλησε στο Reuters ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για ισχυρή ανάπτυξη 3% το 2024, καθώς στη χώρα θα εισέλθουν αυξημένα επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα έτη, θα επιτυγχάνει πλεονάσματα, ενώ το χρέος θα μειώνεται.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξή του ο διοικητής της TτΕ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο 3% το 2024 από 2,3% φέτος.

«Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πολύ κοντά σε αυτό (το 3%)».

Πρόσθεσε επίσης ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και θα συνεχίσει επεκτείνεται καθώς αναμένονται αυξημένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αλλά και πόροι από την ΕΕ όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διοχετευτούν στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και την επαγγελματική εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 55 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία από τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, το ταμείο ανάκαμψης και το ταμείο ανθεκτικότητας. «Αυτά δικαιολογούν γιατί ρυθμοί 2,5%, 2,7% ή ακόμα και 3% θεωρούνται ρεαλιστικοί από την δική μας σκοπιά», είπε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στη χώρα θα διαμορφωθεί στο 2% το επόμενο έτος. Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι όλες οι αναλύσεις προβλέπουν ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και με τις επιδόσεις της οικονομίας θα μπορούσε να μειώνεται ακόμα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή η χώρα επωφελείται από μία πολύ θετική αλυσιδωτή αντίδραση (very positive snowball effect) λόγω της διαφοράς του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πραγματικού επιτοκίου του χρέους.

Βάσει το προσχεδίου του προϋπολογισμού το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες το 2024 στο 152% του ΑΕΠ με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1%.

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν αναμένει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ανάπτυξη από τις πρόσφατες ζημίες λόγω των πλημμυρών στην Θεσσαλία, καθώς μέρος αυτών καλύπτεται από τα υπερπλεονάσματα, από τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και από πόρους της ΕΕ.

Για τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από την αδυναμία όσων επιχειρήσεων ή νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία είπε ότι θα υπάρξει μία σχετική αύξηση. «Αλλά οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν αποθέματα. Αυτό που συνέβη δεν θα ανακόψει την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων».

Για την έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες είπε ότι σηματοδοτεί την ολοκλήρωση «ενός κύκλου» που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση του 2010 και ότι θα επιθυμούσε την είσοδο μεγάλων ξένων τραπεζών ως στρατηγικών εταίρων. «Θα ήθελα να δω στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς γνωρίζω ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο καθώς δεν έχουμε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η τραπεζική ένωση».

«Ελπίζω όμως ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει».

Να μην σταματήσει πρόωρα τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να σταματήσει πρόωρα τις αγορές ομολόγων, διότι μπορεί να χρειαστεί ακόμη να ηρεμήσει τις νευρικές αγορές, αλλά εναπόκειται στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, να κρατήσουν τους ομολογιούχους στο πλευρό τους, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τάχθηκε κατά της αύξησης του ποσού των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο Διοικητής της ΤτΕ αντέκρουσε τις εκκλήσεις ορισμένων συναδέλφων του για πρόωρο τερματισμό του τελευταίου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που επιβιώνει, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί αυτή τη δύναμη πυρός σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον γεμάτο κινδύνους.

«Δεν βλέπω καμία αξία στο να το επισπεύσουμε (το τέλος) ειδικά τώρα υπό τη νέα αβεβαιότητα που έχουμε λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», είπε. «Επομένως, πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας και να δράσουμε αν χρειαστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ