ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κόστος για τους καταναλωτές και η ανησυχία από τις διεθνείς εξελίξεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κόστος για τους καταναλωτές και η ανησυχία από τις διεθνείς εξελίξεις
Eurokinissi

Με τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων αλλά και τους καταναλωτές, να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ενόψει του χειμώνα.

Η τιμή εκκίνησης του καυσίμου φέτος διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στη χώρα στα 1,38 – 1,39 ευρώ το λίτρο, ενώ οι μειώσεις στις οποίες προχώρησαν ορισμένες εκ των εταιρειών, οδήγησαν τις τιμές για τους καταναλωτές που έκαναν παραγγελίες από την πρώτη μέρα της διάθεσής του και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ενώ η τιμή εκκίνησης φέτος βρίσκεται λίγο χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι, εντούτοις το 2022, στην ελάφρυνση των καταναλωτών είχε συμβάλει περαιτέρω η επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία από πλευράς της κυβέρνησης καθώς και η μείωση των 7,5 λεπτών στην οποία είχαν προχωρήσει τα διυλιστήρια.

Την ίδια στιγμή έντονος είναι ο προβληματισμός σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις για τις τιμές των καυσίμων τόσο διεθνώς όσο και στην εγχώρια αγορά μετά και την άνοδο στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent, την Παρασκευή.

Κινητικότητα από τους καταναλωτές υπό τον φόβο ανόδου των τιμών

Η αβεβαιότητα και η ανησυχία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι οδήγησε μάλιστα σε μία σχετικά αυξημένη κινητικότητα στις παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης, μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης στο CNN Greece. Έως τότε, οι κινήσεις που γίνονταν από πλευράς καταναλωτών ως προς την έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν κατά κύριο λόγο σε διερευνητικό επίπεδο καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα δεν προδιαθέτουν ακόμα τους καταναλωτές ώστε να προχωρήσουν σε γέμισμα των δεξαμενών τους ενόψει του χειμώνα.

Την ίδια στιγμή παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκφράζουν τον προβληματισμό αλλά και την ανησυχία τους για άνοδο των τιμών, πιθανόν και από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, λόγω των διεθνών εξελίξεων και του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ