ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εστίαση: «Πονοκέφαλος» για τους επιχειρηματίες οι τιμές των τροφίμων - «Αυξημένο 20% το κόστος»

Εστίαση: «Πονοκέφαλος» για τους επιχειρηματίες οι τιμές των τροφίμων - «Αυξημένο 20% το κόστος»
pixabay

Οι υψηλές τιμές και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στα τρόφιμα αποτελούν αυτή τη στιγμή μείζον πρόβλημα για το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης, μεγαλύτερο πλέον ακόμη και από το ενεργειακό.

«Το λειτουργικό κόστος είναι συνολικά αυξημένο κατά 44% σε σχέση με πέρσι αν υπολογίσουμε, την επιπλέον επιβάρυνση για την ενέργεια, τις πρώτες ύλες καθώς και το μισθολογικό. Μόνο το κόστος των πρώτων υλών, την ίδια περίοδο, είναι αυξημένο κατά 20%», επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα τυροκομικά και τα λαχανικά που αποτελούν βασικά συστατικά για την παρασκευή των πιάτων που βρίσκονται στους καταλόγους, «πιέζουν» ασφυκτικά τις επιχειρήσεις του κλάδου. Παράλληλα, έντονη είναι ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, ενόψει του χειμώνα, για τις επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας.

Την ίδια στιγμή, παρότι ο τζίρος των επιχειρήσεων εμφανίστηκε αυξημένος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η μείωση στην κατανάλωση ήταν αισθητή, όπως παρατήρησαν οι επιχειρηματίες του κλάδου ακόμη και στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση.

Οι ανατιμήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει έως τώρα μεσοσταθμικά η εστίαση, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστος, φτάνουν το 12-15% σύμφωνα με τον κ. Καββαθά καθώς σε ένα σημαντικό ποσοστό, όπως σημειώνει, οι αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος απορροφήθηκαν από τις επιχειρήσεις. Εάν ωστόσο η εικόνα των διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα συνεχιστεί, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, επιχειρήσεις του κλάδου να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες σε νέες ανατιμήσεις στους καταλόγους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ