ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τσακλόγλου: Τέσσερις παράγονται «σώζουν» το ασφαλιστικό σύστημα από το δημογραφικό

Τσακλόγλου: Τέσσερις παράγονται «σώζουν» το ασφαλιστικό σύστημα από το δημογραφικό
Υπουργείο Εργασίας

Πρόβλημα υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού αντιμετωπίζουν όλες οι αναπτυγμένες και όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο: «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση».

Παράλληλα, ο υφυπουτγός τόνισε πως καμία χώρα στον κόσμο, της οποίας το ποσοστό γονιμότητας έπεσε κάτω από 2,1 δηλαδή αυτό που διατηρεί σταθερό τον γηγενή πληθυσμό, δεν κατάφερε να το αυξήσει πάνω από αυτό το όριο.

Σε ερώτηση για το πόσο βιώσιμο είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ασφαλιστικά συστήματα τα οποία είναι διανεμητικού χαρακτήρα όπως είναι το ελληνικό, δηλαδή τα συστήματα στα οποία οι τωρινές συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού».

Ωστόσο, στη χώρα μας τα πράγματα για τα αμέσως επόμενα χρόνια διάστημα δεν αναμένεται να χειροτερέψουν καθώς συντρέχουν οι εξής παράγοντες:

  • Η ανεργία είναι μεν υψηλή αλλά πέφτει και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια ενώ δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας την προηγούμενη τετραετία
  • Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα, είναι μεν χαμηλότερο σε σχέση με την ΕΕ, ωστόσο, αυξάνει συνεχώς
  • Με ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης δεκαετίας έκλεισαν οι οδοί διαφυγής για πρόωρη συνταξιοδότηση
  • Μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ