ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο e-katanalotis διαθέσιμες για τους καταναλωτές οι τιμές σε 33 φρούτα και λαχανικά

Στο e-katanalotis διαθέσιμες για τους καταναλωτές οι τιμές σε 33 φρούτα και λαχανικά
Unsplash

Δεκατρείς  αλυσίδες σούπερ μάρκετ. έχουν ήδη αναρτήσει στην πλατφόρμα e-katanalotis τις τιμές στις βασικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών.

Στο πλαίσιο του ενός εκ των τριών νέων μέτρων που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας, τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν κάθε Τρίτη στις 9 το πρωί τις τιμές σε 33 κατηγορίες οπωροκηπευτικών, οι οποίες αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis και στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Στόχος είναι, εν μέσω της ακρίβειας που συνεχίζεται στα τρόφιμα, το αρμόδιο υπουργείο να γνωρίζει την εξέλιξη και το εύρος των τιμών στα οπωροκηπευτικά ώστε και οι έλεγχοι που διενεργούνται να εστιάζουν εκεί που παρατηρούνται ανατιμήσεις αλλά παράλληλα να ενημερώνονται και οι καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η κατηγορία των λαχανικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εμφάνισε αύξηση της τάξεως του 17,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ σε επίπεδο μηνός, δηλαδή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, η αύξηση άγγιζε το 10,2%. Τα δε φρούτα κατέγραψαν άνοδο 13,9% τον φετινό Σεπτέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Στο e-katanalotis, στην ενότητα «Καλάθι Οπωροκηπευτικών» έχουν αναρτηθεί οι τιμές που ισχύουν για την εβδομάδα από 17/10/2023 έως 23/10/2023 στις αλυσίδες: ΑΒ Βασιλόπουλος, Bazaar, Γαλαξίας, Discount Markt, Κρητικός, LIDL, Μασούτης, Μarket In, My Market, Πίτσιας, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης.

Δείτε τις λίστες εδώ.

Τις 33 κατηγορίες που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις οποίες κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνονται οι τιμές, απαρτίζουν τα προϊόντα: σταφύλια, λεμόνια, μπανάνες, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα, (μήλα Golden Delicious, μήλα Granny Smith, μήλα Starkin Delicious, μήλα Gala), ρόδια, μανιτάρια, αγκινάρες, τομάτες, τοματίνια, αγγούρια, κολοκύθια, μαρούλια, ρόκα, πατάτες, (πατάτες Κύπρου, πατάτες εγχώριες, πατάτες εισαγωγής), σκόρδα (κομμάτι), κρεμμύδια ξερά, κρεμμύδια φρέσκα, σπανάκι, παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολο, πιπεριές, (πιπεριές χονδρές, πιπεριές μακριές), μελιτζάνες, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο και φασολάκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ