ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤτΕ: «Βλέπει» αύξηση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου

ΤτΕ: «Βλέπει» αύξηση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου
Pixabay (Φωτογραφία αρχείου)

Αύξηση της ζήτησης των καταναλωτικών δανείων και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν οι τράπεζες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όπως προκύπτει από την έρευνα χορηγήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος, το γ’ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι.

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω της λήξης του επιχορηγούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη

Για το δ' τρίμηνο του 2023, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2023.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η αντίστοιχη αναλογία για τα καταναλωτικά δάνεια, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στα δάνεια προς επιχειρήσεις τα κριτήρια χορήγησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2023.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, αν και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων προς επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ