ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η κρίση έφερε τους κροίσους – Το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας

Η κρίση έφερε τους κροίσους – Το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας
ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τα αγκάθια στον δρόμο προς την περαιτέρω ανάπτυξη, αναφέρθηκαν ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand και ο Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima Bank, στο πλαίσιο του 24ο συνέδριο της Prodexpo, αναλύοντας τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο ρόλος των τραπεζών, οι μεγάλες επενδύσεις στην αγορά των ακινήτων και ο κίνδυνος του αγνώστου.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, υπάρχει ένα πολύ καλό μομέντουμ τόσο στην αγορά ακινήτων όσο και στην οικονομία, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να αποφύγουμε απρόοπτα.

«Η κρίση έφερε τους κροίσους. Το φαινόμενο θέλει διαχείριση, θέλει εθνική στρατηγική για να διατηρηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand. Σημείωσε ότι στην αθηναϊκή ριβιέρα, όπου δεν υπήρχε τίποτα, θα συναντά κανείς σε λίγα χρόνια μια πληθώρα από εξάστερα ξενοδοχεία. «Η Αθήνα και η Ελλάδα γίνονται προορισμός για ανθρώπους που ξοδεύουν και είναι παντός καιρού, δεν επηρεάζονται δηλαδή από τις εξελίξεις» συμπλήρωσε

Αναφερόμενος στα project της Dimand ο κ. Ανδριόπουλος ότι εντός του 2024 θα παραδοθούν το Μινιόν, ο Πύργος του Πειραιά, το hub 26 στη Θεσσαλονίκη και τα γραφεία της PwC στην Λεωφόρο Κηφισίας, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα ακίνητα προς αξιοποίηση. «Νιώθουμε ότι έχουμε δουλειά για τα επόμενα 20 -30 χρόνια στην Ελλάδα» είπε με νόημα. Σημείωσε πάντως ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου του real estate πρέπει να είναι ιδιαίτερες προσεκτικές στις κινήσεις τους, καθώς οι συνθήκες είναι μεταβλητές κι ο δρόμος κρύβει παγίδες και απότομες στροφές. Ο κ. Ανδριόπουλος εξήγησε ότι το τελευταίο 12μηνο παρατηρείται εξεζητημένη ζήτηση, οι τιμές ανεβαίνουν, τα επιτόκια έχουν σκαρφαλώσει, το κατασκευαστικό κόστος αυξάνει κι άλλο, τα έσοδα από ενοίκια και πωλήσεις ανέβηκαν αλλά έχουν όρια. «Πρέπει να προσέχουμε πόσο αγοράζουμε, πόσο μπορούμε να νοικιάσουμε, πόσο θα καθυστερήσει η παράδοση ενός έργου, πόσο θα κοστίσει ο δανεισμός» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand.

Χαρακτήρισε, δε, ως μεγάλο κίνδυνο το άγνωστο, τα πολλαπλά άγνωστα μέλλοντα, κάνοντας λόγο για τα απρόοπτα και τις εκπλήξεις που κρύβονται στο μέλλον. Έφερε για παράδειγμα τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που όπως είπε, άλλαξε πολλά μέσα σε ένα πρωί, καθώς εξαφανίστηκαν οι Ισραηλινοί τουρίστες από τα Ζαγοροχώρια, ενώ «πάγωσε» το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από το Ισραήλ. Ο κ. Ανδριόπουλος προσέθεσε πως σε όλα τα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις πρέπει συντεταγμένα να μπει και η παράμετρος της πρόβλεψης για ακραία καιρικά φαινόμενα, που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Από την πλευρά του ο Γεώργιος Τανισκίδης χαρακτήρισε μύθο την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια. «Οι τράπεζες διψάνε να δανείσουν. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αγκαλιάζει καταθέσεις 189δισ. ευρώ κι έχει δανεισμένα 112 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κενό 77δισ. ευρώ. Θέλουμε να δανείσουμε, οποιοδήποτε καλό πρότζεκτ αποκλείεται να μην τύχει εγκρίσεως» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Optima Bank. Εξήγησε ότι ευέλικτος δεν σημαίνει απρόσεκτος, στόχος είναι να βρεθούν οι λύσεις αν υπάρχουν, όχι όμως να δοθούν ασύδοτα χρήματα, ενώ υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν ευθύνονται που μέσα σε 17 μήνες αυξήθηκαν ραγδαία τα επιτόκια από την ΕΚΤ, πηγαίνοντας από το 0% στο 4%. Ο κ. Τανισκίδης επιβεβαίωσε την άποψη ότι οι τράπεζες αγαπάνε τα ντουβάρια, καθώς είναι πολύ πιο συμφέρον να χορηγούν δάνεια με προσημείωση σε ακίνητα.

Υπογράμμισε ότι μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα που θα μοχλευτούν θα πέσουν στην οικονομία συνολικά 60 δισ. ευρώ, δίνοντας τεράστια ώθηση. «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον αρκεί να μην ξεφύγουμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αν αρχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά αφειδώς και χωρίς λόγο, θα το βρούμε μπροστά μας, δεν πρέπει για μία ακόμα φορά να χάσουμε την ευκαιρία ως χώρα» σημείωσε ο κ. Τανισκίδης.

Ο Πρόεδρος της Optima Bank αναφέρθηκε και στη σημασία αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, λέγοντας ότι πρέπει να θέσουμε άμεσα ως εθνικό στόχο την ανάσχεση της υπογεννητικότητας. Σχετικά με την πρόσφατη εισαγωγή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Τανισκίδης σημείωσε πως η απόφαση ήταν μονόδρομος, γιατί είναι μονόδρομος η συνεχής ανέλιξη της τράπεζας, προσθέτοντας ότι έπεται η εισαγωγή κι άλλων ελληνικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ