ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Εξοχική κατοικία: Οι ξένοι που «ψηφίζουν» Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές ψάχνουν

Εξοχική κατοικία: Οι ξένοι που «ψηφίζουν» Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές ψάχνουν
pixabay

Αυξημένες κατά περίπου 15% εμφανίζονται οι αναζητήσεις των ξένων που ψάχνουν εξοχική κατοικία στη χώρα μας.

Η Χαλκιδική βρίσκεται στην κορυφή των αναζητήσεών τους ενώ ακολουθούν οι Κυκλάδες, η Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας καθώς και το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos για το γ΄ τρίμηνο του 2023 που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη Prodexpo. Τη δεκάδα με τις top περιοχές της Ελλάδας στις οποίες αναζητούν εξοχική κατοικία οι ξένοι, συμπληρώνουν τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.

Οι τιμές, με βάση τα ίδια στοιχεία, εμφανίζονται αυξημένες μεν σε σχέση με πέρσι αλλά σε μικρότερα ποσοστά σχέση με εκείνα της υπόλοιπης αγοράς ακινήτων. Συγκριμένα στο σύνολο της χώρας οι ζητούμενες τιμές πώλησης εξοχικής κατοικίας είναι αυξημένες κατά 4,7% και ενοικίασης κατά 3%. Ανάλογα με την περιοχή ωστόσο, όπως ενδεικτικά αναφέρεται η Πάρος, η άνοδος των τιμών φτάνει σε διψήφιο ποσοστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως εξοχικές κατοικίες στο σύνολο των αγγελιών που δημοσιεύονται, χαρακτηρίζονται 2 στα 10 ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά στις εθνικότητες που αναζητούν εξοχικά στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Γερμανοί και έπονται Αμερικανοί και Βρετανοί ενώ Βούλγαροι και Σέρβοι συμπληρώνουν το top 5. Ακολουθούν Γάλλοι, Ολλανδοί και οι Ισραηλινοί ενώ στην 9η και 10η θέση αντίστοιχα βρίσκονται οι Καναδοί και οι Αυστραλοί.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ζήτηση για αγορά εξοχικών στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό της χώρας και κατά 15% από τις χώρες του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ