ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι χαρακτηριστικά ψάχνουν οι Έλληνες ενοικιαστές στα σπίτια - Τα «στάνταρ» ανά ηλικία

Τι χαρακτηριστικά ψάχνουν οι Έλληνες ενοικιαστές στα σπίτια - Τα «στάνταρ» ανά ηλικία
Ακίνητα στην Αθήνα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Διαμερίσματα από 51 έως 75 τ.μ., ηλικίας από 16 έως 20 ετών φαίνεται να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των Ελλήνων που νοίκιασαν σπίτι μέσα στο 2023, σε μία περίοδο κατά την οποία τα υψηλά ενοίκια στην αγορά «περιορίζουν» τη δυνατότητα των επιλογών τους.

Ειδικότερα, τα ενοίκια σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφουν αύξηση 5,9% κατά μέσο όρο σε σχέση με πέρσι ενώ συγκεκριμένα στην Αττική εμφανίζουν άνοδο 5,3%, στη Θεσσαλονίκη 6,2% και στην περιφέρεια 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της RE/MAX Ελλάς. Η συνεχιζόμενη και το 2023 ανοδική πορεία των τιμών, αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην περιορισμένη προσφορά νεόδμητων κατοικιών προς ενοικίαση, την αύξηση των επενδυτικών ροών, τη διαρκή άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και στην έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα.

Ποια χαρακτηριστικά ψάχνουν οι ενοικιαστές

Οι τιμές των ενοικίων διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή αλλά και τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, με σημαντικότερους παράγοντες: εάν είναι ανακαινισμένο, εάν η πολυκατοικία διαθέτει ασανσέρ, εάν έχει θέρμανση φυσικού αερίου καθώς και πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Αττική το βασικότερο κριτήριο για τους ενοικιαστές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι το ακίνητο να είναι ανακαινισμένο και να υπάρχει ασανσέρ, εφόσον βρίσκεται σε πολυκατοικία. Παράλληλα σχεδόν 9 στους 10 ενοικιαστές επέλεξαν κατοικία που διαθέτει θέρμανση φυσικού αερίου, τουλάχιστον μια θέση parking και βρίσκεται κοντά σε σταθμούς ή στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

Στη Θεσσαλονίκη, το σημαντικότερο κριτήριο είναι η κατοικία να διαθέτει θέρμανση με φυσικό αέριο και ασανσέρ. Επίσης σχεδόν 9 στους 10 επιλέγουν ανακαινισμένα ακίνητα και περίπου 7 στους 10 να εξυπηρετείται η μετακίνησή τους από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσον αφορά στην περιφέρεια της χώρας, σε ποσοστό 89% οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα σε πολυκατοικία με ασανσέρ και κατά 84% ανακαινισμένες κατοικίες. Παράλληλα πάνω από 6 στους 10 φαίνεται να προτιμούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα, κάτι που σχετίζεται και με το γεγονός ότι πολλά ακίνητα απευθύνονται σε φοιτητές.

Η ηλικία και τα τ.μ της κατοικίας

Ο περισσότεροι ενοικιαστές σχεδόν στο σύνολο της χώρας επέλεξαν μέσα στο 2023 να νοικιάσουν κατοικίες ηλικίας 16 έως 20 ετών. Στο κέντρο της Αθήνας, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται τα παλαιότερα ακίνητα, ηλικίας 20 ετών.

Σε ό,τι αφορά την επιφάνειά τους, αν και συνολικά, σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται τα διαμερίσματα από 51 έως 75 τ.μ, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα στις περιοχές των Βορείων προαστίων της Αττικής επιλέχθηκαν μεγαλύτερα ακίνητα, εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ., ενώ στα Νότια Προάστια από 76 τ.μ. έως 100 τ.μ.

Επίσης στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης πρώτες σε προτιμήσεις είναι επίσης οι μεγαλύτερες κατοικίες, εμβαδού από 101 τ.μ. έως 150 τ.μ.

Αντίθετα στην περιφέρεια, τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονται οι ενοικιαστές είναι γκαρσονιέρες έως 50 τ.μ., ενώ υψηλή ζήτηση για τέτοια διαμερίσματα - κατάλληλα και για φοιτητές- καταγράφεται σε περιοχές που διαθέτουν Πανεπιστήμια όπως η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ