ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ψηφίστηκε το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Ψηφίστηκε το Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Ψηφίστηκε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο Ειδικό Τιμολόγιο Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα καθώς και για την επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις.

Πρόκειται για το άρθρο 17 για τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για το οποίο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι – αντιθέτως με τα όσα τον επικρίνουν ότι προχωρεί σε κρατικές παρεμβάσεις και ότι προκαλείται μια σύγχυση στην αγορά – με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), όπου θα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρίες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».

Τι είναι το Νέο Τιμολόγιο

Εξηγώντας ο αρμόδιος υπουργός την νέα ρύθμιση ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που έχουμε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η αδυναμία των καταναλωτών να έχουν σαφή εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής. Η αδυναμία αυτή υπάρχει καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο που εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή, δίνει πλήρη ελευθερία στους παρόχους να διαμορφώνουν την εμπορική τους πολιτική. Αυτή η πλήρης ελευθερία έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό τιμολογίων, που δημιουργεί μία δυσκολία σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών να διαλέξουν τον φθηνότερο. Πιο απλά, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ενασχόληση και εξειδίκευση από αυτήν που κάποιος απλός άνθρωπος -και η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας είναι απλοί άνθρωποι- μπορεί να διαθέσει ή έχει την ικανότητα να διαθέσει, για να αναλύσει όλα τα τιμολόγια των προμηθευτών.

«Για να τους διευκολύνουμε και με δεδομένο ότι από την 1.1.2024 θα υπάρξει μια μετάπτωση του συνόλου των καταναλωτών στα καινούργια τιμολόγια, είναι βέβαιο ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταναλωτών δεν θα επιλέξει με ενεργητικά τιμολόγια» είπε και υπενθύμισε ότι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο οι παροχές, όπου οι καταναλωτές δεν έχουν επιλέξει τιμολόγιο στη ΔΕΗ και παραμένουν ιστορικά σε ένα τιμολόγιο, χωρίς να ασχολούνται με ποιο τιμολόγιο θα πάνε.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα βρεθούν χωρίς ρητή σύμβαση ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρχαν δύο επιλογές:

Η μία επιλογή είναι να γινόταν αποδεκτό ότι οι προμηθευτές θα διαλέξουν τιμολόγιο για λογαριασμό των καταναλωτών. Αυτοί, δηλαδή, που δεν θα πάρουν ενεργητικά την απόφαση, που δεν θα κάνουν δήλωση, θα πήγαιναν στο τιμολόγιο το πιο κοντινό, έλεγε η ΡΑΕ, με αυτό που είχαν, που θα διάλεγαν οι προμηθευτές. «Έλα ντε, όμως, που οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να προσφέρουν ό,τι τιμολόγιο θέλουν και το ποιο θα ήταν το πιο κοντινό σε κάθε καταναλωτή, θα ήταν απόφαση του προμηθευτή. Εκεί, όσο και καλής προθέσεως να είναι οι προμηθευτές μας, υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση συμφερόντων, την οποία θεωρήσαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε, με δεδομένο πια ότι από την 1η Ιανουαρίου για όσους δεν διαλέξουν ενεργητικά δεν θα υπάρχει μια πλήρης σύμβαση, δεν θα έχουμε δύο μέρη που θα συμφωνούν. Θα είχαμε ένα μέρος που θα συμφωνούσε» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μπει ένα τιμολόγιο ex ante, δηλαδή με τιμή (κυμαινόμενο μεν) αλλά γνωστή εκ των προτέρων - αυτό δεν αφορά τα σταθερά τιμολόγια- το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Έχει ένα σύστημα διόρθωσης, για να μειώνεται όσο γίνεται η διαφορά του από το export τιμολόγιο και να μειώνεται το κόστος αντιστάθμισης που δηλώνουν οι προμηθευτές.

Σημείωσε εδώ, ότι αν έχετε ένα τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό το τιμολόγιο στο τέλος της ημέρας, είναι φθηνότερο από ένα τιμολόγιο, όπου ο προμηθευτής σας λέει την τιμή και μετά πληρώνει αντιστάθμιση, αν έκανε κάποιο λάθος. Στο μάκρος του χρόνου, μπορεί βραχυχρόνια να μην ισχύει αυτό.

«Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο να έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορούν πλέον οι καταναλωτές ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ -και θα υπάρχει μήνυμα σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές με το link που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών, για να μπορούν με ευκολία να το βλέπουν- να συγκρίνουν τις τιμές και να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος τον μήνα που πέρασε, τον επόμενο, τον μεθεπόμενο κλπ. και να έχουν να διαμορφώσουν μία εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν από αυτό το τιμολόγιο, μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή θέλουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ανά πάσα στιγμή θέλουν, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα υποχρεωθούν σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο να κάνουν ανταγωνισμό τιμών και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή» εξειδίκευσε καταληκτικά κατά την παρέμβασή του ο κ. Σκυλακάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ