ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές για ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους
unsplash

Εντός της εβδομάδας εκτιμάται πως θα «κλειδώσουν» τα νέα δεδομένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, αλλά και τα επιδόματα που αναμένεται να δοθούν πριν το τέλος του χρόνου, με τη δημόσια διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του φορολογικού νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, εντός της εβδομάδας, θα οριστικοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των επαγγελματιών, τις εκπτώσεις και τις εξαιρέσεις, ενώ η δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023, θα δώσει μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις από το 2024 και το ύψος των επιδομάτων του Δεκεμβρίου.

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να γίνουν μικρές αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, αλλά μόνο σε επιμέρους παραμέτρους που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις από το νέο φορολογικό πλαίσιο.

Μετά τη διαβούλευση που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ενδέχεται να γίνουν αλλαγές στη διεύρυνση των παραμέτρων που θα καθορίζουν τη λεγόμενη ελάχιστη αμοιβή και στην εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών από τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.

  • Συντάξεις

Οριακά χαμηλότερη του 3,1% αναμένεται πως θα είναι η αύξηση των συντάξεων το 2024 για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 2,95% με 3%, μετά τη δημοσίευση των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ του 2022 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, κ. Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος αν και απέφυγε να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσοστό, σχολίασε ότι μπορεί να είναι και χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων, λόγω της μείωσης του πληθωρισμού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση θα φανεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το τέλος της χρονιάς, καθώς αναμένεται να καταβληθεί με τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η αύξηση θα δοθεί στην ανταποδοτική και στην εθνική σύνταξη που λαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι, καθώς και σε όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2023.

  • Επιδόματα

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα πιστοποιήσουν ή όχι τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για την χορήγηση των ειδικών επιδομάτων που έχουν προαναγγελθεί πριν το τέλος της χρονιάς και ειδικότερα της επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 - 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την καλή εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό, εν αναμονή μάλιστα και της επικείμενης αξιολόγησης από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου, που όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι και ο εν λόγω διεθνής οίκος αξιολόγησης θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ