ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χατζηδάκης: Το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους

Χατζηδάκης: Το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους
Eurokinissi

Για τις 11 δράσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Τετάρτης 15/11, ενώ στάθηκε και στο νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία με 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή συνολικά. Μιλάμε για την σύνδεση POS, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, το myData που θα είναι υποχρεωτικό από του χρόνου και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος επισήμανε πως:

«Έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα».

«Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κράτος λαμβάνει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του εθνικού πλούτου, όταν στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι στο 2,1%. Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή αναμένεται να φτάσει το 1,1%.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε την επιχειρηματικότητα με την παραβατικότητα. Δεν μιλάμε για νέους φόρους, αλλά για φόρους που πρέπει να δώσει κανείς με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν καταβάλλονται», δήλωσε κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ