ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΕΣ: Οι πραγματικοί μισθοί στην ΕΕ μειώθηκαν - Τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν

ΣΕΣ: Οι πραγματικοί μισθοί στην ΕΕ μειώθηκαν - Τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν
Pexels / cottonbro studio

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ