ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΦΠΑ: Καφές στο 13%, αναψυκτικά στο 24% - Ο προϋπολογισμός αλλάζει τα δεδομένα

ΦΠΑ: Καφές στο 13%, αναψυκτικά στο 24% - Ο προϋπολογισμός αλλάζει τα δεδομένα
Pexels / Porapak Apichodilok

Νέα δεδομένα φέρνει ο νέος προϋπολογισμός στον ΦΠΑ, καθώς το δημοσιονομικό περιθώριο δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ που τέθηκε σε εφαρμογή εν μέσω Covid -19 σε μεταφορές, τουρισμό και… καφέ, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει τον ΦΠΑ 13% για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μεταφορές και τον πολιτισμό. Παράλληλα, στο 13% παραμένουν ο καφές και τα ροφήματα όπως τσάι και σοκολάτα, ενώ καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτά μπορεί να είναι τα μη αλκοολούχα αναψυκτικά, αλλά και το νερό με ανθρακικό.

Οι πηγές αναφέρουν πως στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί αύριο 21/11 στη Βουλή, προβλέπονται τα εξής:

  • ΦΠΑ 13%

Μεταφορές: Εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρίες, επιβατηγά πλοία, συνδυασμοί οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Τουρισμός: Χρεώσεις ξενοδοχείων ή/και σε άλλους τύπους καταλυμάτων όπως δωμάτια και κατασκηνώσεις που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή και πλήρη διατροφή.

Διευκρινίζεται πως:

  • Για διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
  • Για διαμονή µε πλήρη διατροφή, μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% βαρύνεται με 13%.
  • Για διαμονή µε το σύστηµα “all inclusive”, το 90% της ενιαίας τιμής («πακέτου») επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
  • Σε νησιά του Αιγαίου ισχύει επιπλέον μείωση 30% στον ΦΠΑ.

Αθλητισμός: Γυμναστήρια και σχολές χορού ή /και αθλημάτων, εφόσον αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν και πρόσθετες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες σάουνας, ατμόλουτρου, σολάριουμ, μασάζ, υδρομασάζ, αισθητικής και διαιτολογίας, οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Καφές & Ταξί: Για επιπλέον έξι (6) μήνες διατηρείται ο ΦΠΑ στο 13% στον καφέ και στα κόμιστρα των ταξί.

  • 24%

Μη αλκοολούχα ποτά / Αναψυκτικά: Μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως ανθρακούχο / αεριούχο νερό, έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά.

  • 6%

Πολιτισμός: Εισιτήρια κινηματογράφων και θέατρων, εισιτήρια για συναυλίες ή άλλου τύπου παραστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ