Στουρνάρας: Οι κρίσεις δεν πρέπει να επιβραδύνουν τις προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη
Για την ευρωπαϊκή οικονομία, και ιδιαίτερα για τη ζώνη του ευρώ, δεν θα υπάρξει οριστική απάντηση στις νέες μεγάλες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση, με τις αυξημένες ανάγκες επενδύσεων και χρηματοδότησης - χωρίς μεγαλύτερη και ευρύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και δημιουργία μιας πραγματικής ένωσης των αγορών κεφαλαίων, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.
Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα πρέπει όμως να περιμένουμε να ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες στην ζώνη του ευρώ για να προχωρήσουν όλα αυτά μαζί. Για παράδειγμα, η ένωση των αγορών κεφαλαίων είναι ήδη ώριμη να υλοποιηθεί άμεσα, όπως αντίστοιχα και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων και το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα αποτελούν πηγή αστάθειας και ευπάθειας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να δημιουργήσουν κλυδωνισμούς στη σταθερότητα των τιμών υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, συμπληρώνοντας ότι για το λόγο αυτό οι κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να προλαμβάνουν κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών και, μαζί με τις εποπτικές αρχές, να διασφαλίζουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό σε αυτούς τους κινδύνους.
Επανέλαβε δε πως η τρέχουσα συγκυρία, αυτή των πολλαπλών κρίσεων, δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Αντιθέτως, όπως επεσήμανε, η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης.
Απαιτείται διεθνής συνεργασία, ισχυρή πολιτική δέσμευση, συντονισμένες ενέργειες με παρακολούθηση και αξιολόγηση, διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας, και βέβαια πρόσβαση σε επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους, με έμφαση στις πιο ευάλωτες περιφέρειες και κοινωνικές ομάδες, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γ. Στουρνάρας: Ζητά την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών
SPONSORED
Παπαστράτος: Ο Πιο Ελκυστικός Εργοδότης στην Ελλάδα για 6η συνεχή χρονιά
18:25
Αραγτσί: «Η υλοποίησή του μνημονίου κατανόησης του Ισλαμαμπάντ πιο κοντά από ποτέ»
18:13
Γεραπετρίτης: «Η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να ανακτήσει τη δυναμική της και την αξιοπιστία της»
18:03
Συνελήφθη 64χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια στην Εύβοια
17:54