ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Τα νέα προγράμματα για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Τα νέα προγράμματα για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ
INTIME

Νέα προγράμματα, στοχευμένα στη διευκόλυνση της, με ευνοϊκούς όρους, πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο 7ο Thessaloniki Summit.

«Σχεδιάζουμε και θα βγουν πολύ σύντομα στην αγορά νέα προγράμματα», είπε ο κ.Ζαββός και εξειδίκευσε τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στη βιώσιμη, πράσινη και καινοτόμα ανάπτυξη.

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων, στενότητας της αγοράς και γι’ αυτό στοχεύουμε σε συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με ποσοστό άτοκης συγχρηματοδότησης κατά 40% και μερική επιδότηση επιτοκίου κατά τα δύο πρώτα έτη αποπληρωμής. Έτσι μειώνουμε το κόστος χρηματοδότησης», σημείωσε.

Επίσης, όπως πρόσθεσε «στα νέα προγράμματα, και σε ορισμένα από αυτά που έχουμε τώρα, παρέχουμε τις εγγυήσεις με αρκετά ευνοϊκούς όρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη», καθώς «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα προβλήματα πρόσβασης», ενώ «χρησιμοποιούμε καινοτόμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Καινοτομίας και Εγγυοδοσίας».

Αναφερόμενος στη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σημείωσε ότι «τα κόκκινα δάνεια ήταν στο 45% και έχουν κατέβει στο 7%, δε χρεώθηκε για αυτό ο Έλληνας φορολογούμενος, όμως ήταν αναγκαίο στοιχείο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Το μεγάλο «στοίχημα» για το τραπεζικό σύστημα την τρέχουσα περίοδο, όπως πρόσθεσε, είναι το πώς θα καλύψει η χώρα τις τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, που σχετίζονται με την πράσινη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, καθώς συνολικά στις χώρες της ΕΕ «τα κενά είναι κολοσσιαία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ