ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αυστηροί έλεγχοι και ποινές σε όσους χρησιμοποιούν μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Αυστηροί έλεγχοι και ποινές σε όσους χρησιμοποιούν μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων
PEXELS

Στο «μικροσκόπιο» βάζει η ΑΑΔΕ όσους πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες ακινήτων καταβάλλοντας μετρητά, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2024 το τίμημα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμβαλλόμενοι που χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο πληρωμής το τελευταίο τρίμηνο του 2023 θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους – και ενδεχομένως με πρόστιμα και ποινές.

Έτσι, σε περίπτωση που οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστώσουν ότι υπήρξαν παρατυπίες ή ότι τα χρήματα που δόθηκαν δεν είναι δηλωμένα, αγοραστές και πωλητές θα κληθούν να πληρώσουν αυστηρά πρόστιμα, ενώ θα ελεγχθούν και από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή των μετρητών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι αγοραπωλησίες της τελευταίας πενταετίας που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, σε σύνολο 338.511 δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων συνολικού τιμήματος 27,7 δισ. ευρώ, οι 84.354 πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, στο σύνολο τους ή εν μέρει.

Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου που εκτιμάται πώς θα ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές, προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως όσοι αγοράσουν ακίνητο με μετρητά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, θα πληρώνουν πρόστιμα που φτάνουν από 10.000 έως και 500.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχει αυτόματη ακύρωση του συμβολαίου.

Η νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

  1. Συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του.
  2. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά.
  3. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά (και ελάχιστο πρόστιμο). Ακόμα και εάν το τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται στα 50.000 ευρώ το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στα 10.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ