ΑΝΑΠΤΥΞΗ

REPowerEU: Ανοίγει ο δρόμος για νέες «πράσινες» επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

REPowerEU: Ανοίγει ο δρόμος για νέες «πράσινες» επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Pexels

Ανοίγει ο δρόμος για τη νέα δέσμη τεσσάρων επενδύσεων και επτά μεταρρυθμίσεων ύψους 795 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο REpowerEU, μετά την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», από την Κομισιόν.

Πρόκειται για το σχέδιο που πρότεινε η Ελλάδα και κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στόχευση για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα μέσω του REpowerEUενισχύονται χρηματοδοτικά τα προγράμματα ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, «πράσινο φως» αναμένεται να πάρουν τα προγράμματα όπως το «αλλάζω θερμοσίφωνα» και τα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» για νοικοκυριά, αγροτικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και ακίνητα του δημοσίου.

Παράλληλα, η έγκριση αυτή θα βοηθήσει να δρομολογηθεί η παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και να ενισχυθεί η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 μέσα από πιλοτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας.

Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU περιλαμβάνονται, επίσης, η βελτιστοποίηση χρήσης γης και θαλάσσιου χώρου για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση επενδύσεων αποθήκευσης, η πρωτοβουλία για πολιτικές και εργαλειοθήκες για την προώθηση του διαμοιρασμού ενέργειας κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ