ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Reuters για Ελλάδα: Θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ

Reuters για Ελλάδα: Θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ
AP Photo/Petr David Josek, File

Στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ελλάδα εντός του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αποκλειστικό του Reuters.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα πρόκειται για οφειλές προς χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης και «ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση αυτή το 2024», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δις. ευρώ, συνολικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ανώνυμα στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Σημειώνεται επίσης, πως το 2022 η Ελλάδα αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της χορήγησε 28 δις. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Αποπλήρωσε επίσης πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο το 2024.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ